понеділок, 09 грудня 2013 22:54

Ця революція веде Україну до прямого народовладдя - політолог

Ця революція веде Україну до прямого народовладдя - політолог
Фото: gazeta.ua

В Україні створюється модель прямого народовладдя.

Таку думку висловив в коментарі Gazeta.ua політолог Олег Соскін, характеризуючи масштабний мільйонний мітинг, який пройшов 8 грудня у Києві.

Він зауважив, що важливо, щоб революція почала формуватися як модель народного масового повстання проти системи "державного стаціонарного бандита" і "охопила мільйони людей, які б виходили не за гроші, а для того щоб стати субєктами прийняття рішень".

"На сьогоднішній день ми фактично виходимо в ту модель, коли 5 стаття Конституції (Єдиним джерелом влади в  Україні є народ – ред.) наповнюється реальним змістом, так званим, народним віче, прямим народовладдям. Воно дає народний наказ тим лідерам, які позиціонують себе як керівники цього процесу", - сказав Соскін.

Саме тому, на його думку, спостерігається велика увага з боку європейської спільноти і європейських лідерів до процесів в Україні.

"Їх просто вражає феномен, що саме Україна народжує той новий механізм народовладдя", - сказав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культуролог: "Знесення "ленінів" - це направлення енергії Майдану в хибне русло"

Соскін зауважив, що якщо такий механізм вдасться створити, то українці стануть "успішною європейською нацією". Експерт, також наголосив, що на Майдан вийшла активна частина суспільства, яка і повинна відповідати за зміни в країні.

"Вийшли ті, хто хочуть приймати рішення. Вийшли не маргінали, а люди, які мають певний соціально-економічний статус. Значна їх частина живе за рахунок самозайнятості. Це не бюджетники вийшли. Це вийшли представники середнього класу, інтелігенції, творчості, молодь, яка хоче бути самозайнятою і сама розпоряджатися своїм трудовим потенціалом. Вийшли люди, які орієнтовані на вищі технологічні уклади", - наголосив він.

"Їх підтримує і інша частина суспільства, бо інших осередків, які виступають проти тих, хто вийшов на майдан практично немає. Ми бачимо, що по всій Україні сформовано єдиний алгоритм розвитку держави в напрямку переходу від абсолютно реакційної хибної моделі держави "стаціонарного бандиту" до моделі європейського народного капіталізму. І це фантастично", - додав політолог.

Зараз ви читаєте новину «Ця революція веде Україну до прямого народовладдя - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі