понеділок, 09 грудня 2013 21:30

Культуролог: "Знесення "ленінів" - це направлення енергії Майдану в хибне русло"

Культуролог: "Знесення "ленінів" - це направлення енергії Майдану в хибне русло"

Вчора в столиці на бульварі Тараса Шевченка дві групи молодиків знесли пам'ятник Володимиру Леніну. Вони накинули троси, поваливши його. Після чого його розбили кувалдами. Люди брали собі уламки у якості сувенірів. Пам'ятник провалив гранітну плиту у підніжжя. Водночас, міліція через дорогу просто спостерігала, не втручаючись. Молодики, які безпосередньо це вчинили, одразу втекли, прикриваючи обличчя.

Про причини таких дій, та наслідки для Євромайдану Gazeta.ua говорила з культурологом Тарасом Возняком.

Як оцінюєте повалення пам'ятника Леніну в Києві?

- Повалити пам'ятник Леніну треба було дуже давно, ще 22 роки тому. Він давно не є символом, бо це вже лише тема для політичних спекулянтів, на кшталт Петра Симоненка, який на цьому заробляв гроші. Українці це давно переросли. Те, що його завалили саме вчора викликає дуже багато застережень. Не можна йти тут за емоціями. Не варто піддаватись ані радості, ані розпачу.

Окрім того, необхідно звернути увагу на те, що комусь було вигідно дати таку картинку на телебаченні та в інших видах ЗМІ. Хтось вирішив змазати її, бо ж більше мільйону вийшло на вулицю. Пам'ятник можна було спокійно повалити сьогодні, або завтра, і це би не перепліталось та не нівелювало попередніх досягнень. Вони перебили картинку, і показали, не те, що мільйон вийшов, а про те, що якась групка людей щось знесла. А це дуже прикро.

Є ще якісь застереження?

- У нас є три політичні опозиційні сили. Одна із них, декларуючи альянс із іншими двома, насправді приймає сама таке важливе рішення, і навіть не доводить до відома. Тобто ВО "Свобода" повністю зігнорувала "Батьківщину" і УДАР. Це викликає застереження щодо їхньої єдності. Можливо комусь зараз дуже вигідно розколоти об'єднану опозицію.

Також є ще один суттєвий наслідок таких дій. Під час голосування у Верховній Раді стосовно, наприклад, повернення до Конституції 2004 року буде набагато менше голосів комуністів. Навіть ті, які би теоретично би підтримали позицію опозиції, вже цього не зроблять. Тобто руками ВО "Свободи" виконана робота вигідна для Партії регіонів. І останнє. Форма того, як це робилось щонайменше викликає острах у дуже багатьох людей. Саме тому відношення до цього двозначне.

Повалення пам'ятника матиме позитивні наслідки?

- Особливого позитиву тут я не бачу. Його можна було отримати, якби прийняли рішення стосовно знесення цього болвана сьогодні, чи завтра. Просто сам акт мав відбутися в інший момент, але не вчора.

Зміни в свідомості відбулись, чи це просто необдуманий акт?

- Жодної свідомості та її зміни в таких вчинках немає. Справа в прийнятих політичних рішеннях.

На Одещині послідували столичному прикладу. Чи перекинеться запал на інші міста?

- Якщо це потрібно буде для того, щоби ввести військовий стан, то це зроблять. Але варто розуміти, що на сьогоднішній день це не основне завдання, яке повинен виконувати євромайдан. Всі забули про європейську інтеграцію. Також забули, що основне завдання - не зміна президента Віктора Януковича, а системи влади. Бо після президента Януковича буде президент Петрович, і все буде те ж саме. Із тими ж суддями, тими ж правоохоронними органами, податківцями. А їм тільки пам'ятники Леніна подавай. Більше занять немає?

Тобто це може реально зашкодити єврореволюції?

- Звичайно, що може. Це направлення енергії Майдану в хибне русло. Повалили його, потішились, випили, закусили. А після того буде протверезіння.

Щось має стояти замість нього?

- На такому поганому місці краще нічого не ставити. Найкраще - лишити асфальт.

Зараз ви читаєте новину «Культуролог: "Знесення "ленінів" - це направлення енергії Майдану в хибне русло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі