понеділок, 14 квітня 2014 21:13

ЄС пригрозив Росії економічними санкціями з далекосяжними наслідками

ЄС пригрозив Росії економічними санкціями з далекосяжними наслідками
Фото: ru.tsn.ua

Якщо Москва буде робити подальші кроки щодо дестабілізації ситуації в Україні, Рада Європейського Союзу загрожує Росії застосуванням економічних санкцій з далекосяжними наслідками для двосторонніх відносин.

Мова про це йде у висновках Ради ЄС, прийнятих за результатами обговорення кризи в Україні на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, яке пройшло у понеділок у Люксембурзі.

"Рада нагадує, що будь-які подальші кроки Російської Федерації дестабілізувати ситуацію в Україні приведуть до додаткових і далекосяжних наслідків для широкого діапазону економічних відносин між Європейським Союзом та його державами-членами з одного боку, та Росією, з іншого боку", - сказано у висновках.

У цьому відношенні Рада відзначила триваючу підготовчу роботу Комісії та держав-членів щодо можливих цілеспрямованих заходів, про що в березні просила Рада ЄС з тим, щоб "було можливо зробити подальші кроки, якщо того вимагатимуть події".

ЄС знову заявив, що рішуче засуджує незаконну анексію Криму і Севастополя до Російської Федерації і не визнає її. У цьому зв'язку ЄС привітав ухвалення Генеральної Асамблеї ООН резолюції 68/262.

Крім того, Рада констатувала, що очікує оцінку Європейської Комісії щодо правових наслідків приєднання Криму і пропозицій з економічних, торговельних і фінансових обмежень щодо Криму.

У висновках ЄС також міститься положення про важливість участі Росії та України в "конструктивному діалозі, в тому числі, шляхом створення багатостороннього механізму, з метою пошуку політичного рішення, заснованого на повній повазі суверенітету і територіальної цілісності України, в тому числі, і права України приймати рішення про свою власну конституцію і політичне майбутнє".

"ЄС готовий взяти участь у такому міжнародному механізмі. У цьому контексті Рада вітає майбутні переговори за участю Високого представника і міністрів закордонних справ України, Росії та США як можливий початок істотного процесу деескалації", - підкреслюється у висновках Ради ЄС з Україною.

Зараз ви читаєте новину «ЄС пригрозив Росії економічними санкціями з далекосяжними наслідками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі