понеділок, 18 березня 2024 16:34

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС остаточно схвалив додаткові €5 млрд військової допомоги Україні

ЄС остаточно схвалив додаткові €5 млрд військової допомоги Україні
У ЄС схвалили виділення €5 млрд на закупівлю зброї для України. Фото: pixabay.com

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу ухвалили остаточне рішення про виділення додаткових €5 млрд на військову підтримку України в рамках Європейського фонду миру.

Про це у понеділок повідомило Міністерство закордонних справ України.

У засіданні взяв участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він закликав європейських партнерів якомога швидше ухвалити всі необхідні рішення для збільшення і прискорення постачання зброї та боєприпасів для українських військових, а також розвитку оборонних індустрій ЄС та України.

Міністр висловив вдячність колегам з ЄС за виділення €5 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розпочав тиждень зі Ставки. Доповів Сирський

Дмитро Кулеба також подякував Чехії за своєчасну ініціативу з закупівлі артилерійських боєприпасів для України та усім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

"Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення", - звернувся міністр.

Погрози Російської Федерації на адресу членів НАТО і ЄС свідчать про те, що російський диктатор Володимир Путіна прагне розширювати агресію. Підтримка України є єдиним способом завадити цим планам, сказав Кулеба.

"Український солдат - єдина надія Європи на збереження миру. Не повинно бути жодних обмежень чи затримок у забезпеченні українських військових усім, чого вони потребують, щоб зламати хребет російським окупаційним військам на українській землі", - заявив міністр.

Україна виконала усі чотири кроки, визначені Європейською комісією в рамках Пакету розширення, сказав Кулеба.

Міністр висловив сподівання, що Єврокомісія і держави-члени ЄС об'єктивно оцінять прогрес України та ухвалять рішення необхідні для практичного початку переговорів про вступ нашої держави до Євросоюзу.

Кулеба також наголосив на необхідності посилити санкційний тиск проти держави-агресора, синхронізувати санкції проти РФ і Білорусі та закрити всі лазівки для експорту товарів подвійного призначення до РФ, які вона використовує для виробництва зброї.

Міністр привітав ініціативу президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо використання прибутків від заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України. Союзники мають також знайти необхідні правові підстави і політичну волю для використання не лише доходів, але й самих активів, заявив Кулеба.

Минулого тижня посли ЄС схвалили реформування Європейського фонду миру, що передбачає виділення €5 млрд на закупівлю зброї для України у 2024 році.

У лютому Жозеп Боррель перебував з дводенним візитом у Києві. Очільник європейської дипломатії опублікував фото, як перебував в укритті під час повітряної тривоги.

Зараз ви читаєте новину «ЄС остаточно схвалив додаткові €5 млрд військової допомоги Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі