вівторок, 18 червня 2013 04:53

ЄС і США підпишуть "найбільшу двосторонню торговельну угоду в історії"

ЄС і США підпишуть "найбільшу двосторонню торговельну угоду в історії"
Фото: Reuters

На саміті Великої вісімки оголошено про початок офіційних переговорів між США та ЄС щодо торговельної угоди обсягом у сотні мільярдів доларів.

На саміті "Великої вісімки" в Північній Ірландії ЄС і США оголосили про плани підписати "найбільшу двосторонню торговельну угоду в історії" і почали переговори з цього питання.

За словами прем'єра Великобританії Девіда Кемерона, ця угода буде спрямована на стимулювання експорту і зростання економіки. На його думку, успішне укладення такої угоди справило б на світ більший вплив, ніж всі інші подібні угоди разом узяті.

На прес-конференції, яку провели президент США Обама, глава Єврокомісії Баррозу і Кемерон, британський прем'єр заявив, що "така можливість з'являється раз в покоління, і ми маємо намір їй скористатися".

За словами Кемерона, це угода може принести країнам ЄС до 160 млрд доларів, 125 млрд доларів США і 135 млрд доларів іншим країнам світу. Воно спричинить створення двох мільйонів робочих місць та сприятиме зниженню цін.

Як заявив президент США Барак Обама, перший раунд переговорів пройде у Вашингтоні в липні. Завершити його планується до кінця 2014 року.

Американський президент висловив надію, що торговий альянс між союзниками через Атлантику виявиться настільки ж міцний, як і політичний.

Протягом тривалого часу Франція погрожувала накласти своє вето на переговори. У минулу п'ятницю міністри країн ЄС прийняли вимоги Франції виключити зі сфери переговорів галузі кіно і телебачення.

Ще в 2011 році була створена робоча група у складі експертів з США та ЄС, в рамках якої обговорювалися різні аспекти майбутньої угоди.

В даний час США і країни Євросоюзу використовують відносно низькі тарифи у двосторонній торгівлі, однак існує чимало інших бар'єрів, які перешкоджають проникненню європейських товарів на американські ринки і навпаки.

ЄС заявив, що майбутня угода ставить метою скасування експортних тарифів і стандартизацію технічних вимог і сертифікатів.

Одним із прикладів дії таких бар'єрів є автомобільна промисловість, де в США і ЄС діють в рівній мірі жорсткі, але різні стандарти безпеки.

Інший областю істотних розбіжностей залишається сільське господарство.

У країнах Євросоюзу діє загальна сільськогосподарська політика, за якою забезпечується субсидування європейських фермерських господарств.

Нещодавно Комісар ЄС з сільського господарства висловив занепокоєння з приводу впливу запланованої зони вільної торгівлі на сільськогосподарське виробництво в Європі.

Оголошення про початок переговорів щодо торговельної угоди передувало офіційному відкриттю саміту "Великої вісімки" в Північній Ірландії.

Зараз ви читаєте новину «ЄС і США підпишуть "найбільшу двосторонню торговельну угоду в історії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі