пʼятниця, 04 жовтня 2024 21:20

Ексголова військової розвідки Фінляндії керуватиме співпрацею Європарламенту з Україною

Ексголова військової розвідки Фінляндії керуватиме співпрацею Європарламенту з Україною
Фото: Пекка Товері у соцмережі X

Головою Комітету асоціації "Україна - ЄС" обрали колишнього розвідника, генерала і ексдепутата фінського парламенту Пекку Товері. Він прагне якнайшвидше зустрітися з українськими парламентарями.

Для України він є не "темною", а "світлою конячкую", оскільки попередню каденцію у Європарламенті був членом комітету, котрий нині очолив.

До ЄП Пекка Товері прослужив понад 35 років у фінській армії. Очолював танкову бригаду. З 2015 року був військовим аташе у посольстві Фінляндії у США. Цікаво, що зв'язки зі Сполученими Штатами Америки мали романтичне продовження: Товері одружився з підполковницею у відставці з резервного командування ВВС США, котра працювала у посольстві США у Гельсінкі. З 2019 року очолював розвідувальний відділ у Командуванні оборони, звідки й пішов у відставку та став науковим співробітником у Фінському інституті міжнародних відносин.

У Європарламент Пекка Товері вперше був обраний у 2023 року від Національної коаліційної партії, але у липні 2024 року балотувався і пройшов від Європейської народної партії (ЄНП).

Є підтримка, буде більша

Як член Комітету асоціації "Україна - ЄС" Пекка Товері вітав удари ЗСУ по російському військовому аеродрому у Пскові (РФ) 30 серпня 2023 року. На його думку, наслідком атаки буде відвід Росією літаків і техніки з аеродромів уздовж кордону вглиб країни або посилення ППО, що, знову ж таки, відтягне зенітні комплекси від кордону з Україною.

"Будь-який з них послабить можливості Росії", - резюмував тоді Товері. Раніше, у травні 2022 року, він припускав, що Україна може повторити успіх Фінляндії у Зимовій війні.

Нині він констатує: попри проблеми, в ЄП наявна широка підтримка України, потреби якої стануть основою роботи Комітету. І пропонує якнайшвидше зустрітися з колегами з Верховної Ради.

Які проблеми обговорить Товері

Говорячи про порядок денний майбутньої зустрічі, Пекка Товері окремо виділив енергетичну безпеку.

Однак він озвучив те, про що навіть у ЄП досі лише неофіційно обговорювали в кулуарах, - можливі зміни після виборів у США.

"Навіть якщо Сполучені Штати вирішать зменшити підтримку України, ми у Європі повинні подбати про це, заповнити прогалини для продовження цієї підтримки, - наголосив Товері.- Якщо ЄС має кошти, є нестача зброї. Тому потрібно знайти спосіб надання Україні всього необхідного для захисту".

Задля цього Товері звернув особливу увагу на збільшення кількості симпатиків України в ЄП від усіх чи переважної більшості партійних фракцій і груп.

"Патріоти Європи" і виклик Росії

Зі старту можна очікувати складнощі з цим, оскільки мінімум одна група навряд чи підтримає зусилля Товері, - "Патріоти Європи", співголовою якої є угорський прем'єр Віктор Орбан. А днями до них приєдналися двоє депутатів польської партії "Конфедерація". Нагадаємо, Gazeta.ua наводила думки українського історика про роль цієї партії у розкрутці скандалу з так званою Волинською різаниною. До слова, скандал має продовження: після заяви українського міністра закордонних справ Андрія Сибіги про обговорення з польською стороною "конкретних кроків" міністр оборони Владислав Косиняк-Камиш зажадав ексгумації жертв трагедії. "Без цього Україна не вступить до ЄС, я блокуватиму", - попередив він.

Хоча Косиняк-камиш є лідером центристської Польської селянської партії, а не ультраправої "Конфедерації", його заяви сигналізують про небезпеку "похолодання" до України в ЄНП (до якої входить Польська селянська партія). Можемо очікувати наростання критики Києва з боку Косиняка-Камиша, котрий у 2020 році брав участь у президентських перегонах і зайняв 5 місце та, вірогідно, готується до перегонів 2025 року. Симптоматично, що попередник Товері на цій посаді - колишній міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващіковський у 2023 році нарікав на відсутність активності політиків з оточення президента Зеленського у контактах з Комітетом і наголосив, що шлях до Європи буде для країни "довготривалим".

"Хочу кинути виклик"

Цікаво, що допомога проукранському лобі в ЄП може прийти з несподіваного боку: Комітет парламентської співпраці "ЄС - Росія" очолив теж фінський політик, "зелений" Вілле Нііністьо, племінник колишнього президента Фінляндії Саулі Нііністьо. Вілле заявив - хоче "кинути виклик російській військовій політиці".

Він пояснив, що має намір просувати антиросійські санкції, а також використовувати Комітет як основу для протидії порушенням прав людини в Росії, її авторитарному розвитку, критикувати військову політику.

До слова, лідерами аналогічних комітетів ЄП по Сербії та Північній Македонії було обрано Лукаса Фурласа і Карло Ресслера. Фурлас був депутатом ЄП від кіпрської партії "Демократичне об'єднання", до цього працював журналістом. Ресслер обраний депутатом від "Хорватського демократичного союзу", до цього був радником з юридичних і політичних питань прем'єра Хорватії Андрея Пленковича. Зміцнювати міжпарламентську співпрацю з Молдовою буде в ЄП Зігфрід Мурешан від "Румунської націонал-ліберальної партії", рішучий прибічник швидшого вступу Молдови до ЄС.

Бажання ж Пекки Товері зустрітися з українськими депутатами якомога швидше було частково реалізовано в день його обрання, - відбулася розмова з лідером української партії "Європейська солідарність" і депутатом Верховної Ради Петром Порошенком. Український політик поінформував у своїх пабліках, що розповів про ситуацію на фронті, обговорив "можливості ЄС" і прискорення вступу до Євросоюзу.

У Верховній Раді Пекку Товері щиро привітали з обранням. Можна припустити, бажана зустріч відбудеться до 12 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Ексголова військової розвідки Фінляндії керуватиме співпрацею Європарламенту з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі