четвер, 29 червня 2017 14:55

Експерти розвіяли "страшилки" Тимошенко про продаж землі

Експерти розвіяли "страшилки" Тимошенко про продаж землі
"Батьківщина" маніпулює, створюючи негативне сприйняття реформи ринку землі - VoxCheck

"Батьківщина" маніпулює, створюючи негативне сприйняття реформи ринку землі.

Такого висновки дійшли експерти організації VoxCheck.

Нещодавно в руки аналітикам потрапила брошура, яку роздавали у наметах ВО "Батьківщина" під назвою "Зупини розкрадання землі!". Партія активно просуває ідею проведення референдуму за збереження мораторію на землю.

Як приклад, експерти наводять частину брошури про плани "обвалити гривню".

"Курс гривні – плаваючий. Його формує не влада, а ринок. Це рівновага між попитом на іноземну валюту та її пропозицією. Щоб гривня обвалилась, Нацбанку треба надрукувати багато гривні або викупити з ринку багато доларів.

Як і на нерухомість, ціну на землю в Україні часто встановлюють у доларах (зокрема, і у цій брошурі), тому навіть припустивши, що є план "обвалу гривні", зовсім не гарантовано, що він призведе до зниження доларової ціни на землю", - пояснюють експерти.

Серед іншого аналітики спростовують тезу про "перепродаж землі іноземним компаніям".

"Продаж землі іноземцям уже давно заборонений Земельним кодексом України.

Навіть якщо це раптом стане можливо, щоб перепродати землю іноземцям, для початку її потрібно купити. В олігархів або іноземців навряд чи вистачить коштів, щоб скупити всю українську землю, яку оцінюють від 27,7 до 83,1 мільярдів доларів", - нагадують в організації.

"Автори брошури використовують психологічний прийом створення умовного рефлексу, який також часто використовують рекламісти

Замість діалогу про плюси і мінуси відкриття ринку землі з використанням раціональних аргументів суспільство отримує підсвідому негативну емоційну прив'язку до теми", - вказують експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На продаж не більше 200 га землі - Гройсман розповів про нову реформу

Верховна Рада відклала продаж землі ще на рік. Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ввели "до належного законодавчого забезпечення запровадження і регулювання обігу земель, але не раніше 1 січня 2018 року".

Зараз ви читаєте новину «Експерти розвіяли "страшилки" Тимошенко про продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі