неділя, 25 липня 2010 16:42

Експерт пояснив, навіщо Кирило приїхав в Україну

Експерт пояснив, навіщо Кирило приїхав в Україну
Нинішній візит російського патріарха Кирила Гундяєва продовжив потужну пропагандистську кампанію, яка почалася ще торік, під час його першого приїзду до України.

Про це в  коментарі Gazeta.ua. сказав науковий директор школи політичної аналітики Олексій Гарань

"Але тоді була інша влада, і патріарх зустрічався з різними українськими політиками - Ющенком, Тимошенко, Януковичем, - зазначає політолог. - У цьому сенсі була якась збалансованість. Нині ж Кирило насамперед виступає як політик, а не як духовна особа. Цей візит відбувається в контексті тієї малоросійської моделі і країни, і російсько-українських відносин, яку будує президент Віктор Янукович".

На думку політолога, Кирилу важливі процеси, які відбуваються в Українській православній церкві Московського патріархату. Митрополиту Володимиру вдалося останніми роками витримувати достатньо збалансовану позицію. Торік уперше за тривалий час розпочався діалог між Московським і Київським патріархатом. В УПЦ МП є крило, яке прагне автокефалії.

"Завданням Кирила є максимально обмежити це крило, - переконаний Олексій Гарань. - Також він прагне обмежити повноваження митрополита Володимира і посилити промосковські тенденції. Тож не дивно, що для турне обрані саме Одеса і Дніпропетровськ - міста, де найбільш промосковські єпископи".

Заклик до влади скасувати реєстрацію Української православної церкви Київського патріархату, який пролунав з вуст прес–аташе Одеської єпархії отець Сергій Лебедєв, політолог вважає нереалістичною наміром.

"На це не піде навіть Янукович. Це просто симптоми агресивності, яка штучно продукується у церковному житті України, - наголошує Олексій Гарань. - Торішня заява Кирила про бажання набути українське громадянство і нинішні розмови про те, нібито патріарх переїде з Москви до Лаври, - малореалістичні сценарії. Кирило не поміняє Москву на Київ. Бо в Росії РПЦ є фактично державною церквою. В Україні ж при всій прихильності нинішньої влади до Московського патріархату існують різні конфесії, які конкурують між собою. І жоден можновладець не може самостійно призначити державну церкву. Такі заяви є пробними кулями. Це ідеологічні посили, щоб поставити патріарха РПЦ над іншими, зробити його "першим серед рівних".

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, навіщо Кирило приїхав в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі