субота, 03 лютого 2018 20:23

Експерт пояснив, чому не варто "симетрично відповідати полякам"

Експерт пояснив, чому не варто "симетрично відповідати полякам"
Сергій Таран: Україна і Польща мають забути минуле і рухатися до спільного майбутнього. Фото: Уніан

Новий закон Польщі про інститут національної пам'яті не надто загрожує українцям.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

"Ті норми, що прописані в законі щодо українських націоналісті, дуже нечіткі. Буде важко притягти когось до відповідальності, адже не зрозуміло за що притягати. Є, звичайно, певні тривожні фактори, але вони навряд переростуть в реальну загрозу. Ніде в законі не йдеться про конкретну символіку чи висловлювання, тож навряд вас заарештують за червоно-чорний прапор. Цей закон скоріше заява, ніж реальний механізм для якихось дій", - сказав він.

Закон не вплине суттєво на потік трудових мігрантів з України до Польщі, вважає експерт.

"Закон сильно впливає на міжнародні стосунки Польщі з сусідами. Зараз багато країн висловило своє невдоволення. Це і Америка і Ізраїль, який вбачає в ньому ледь не заперечення Голокостку. Але клімат на світовій арені не вплине на побутову трудову міграцію українців.

Немає країн, між якими в контексті історії існували б лише довготривалі дружні стосунки. Але зараз припинилися масові війни і європейська політика зробила квантовий стрибок вперед, створивши Євросоюз. З єдиними державними інститутами, єдиним бюджетом, єдиним баченням майбутнього. Це сталося тоді, коли країни відмовилися від історичної дискусії і почали говорити про майбутнє. Спільні майбутні проекти, інтереси, цілі. Так само, якщо ми хочемо налагодити адекватні партнерські стосунки з Польщею, нам треба залишити в минулому всі принципові історичні розбіжності і рухатися в бік спільного майбутнього", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій дав розпорядження щодо польського закону про "бандеризацію"

На думку експерта, ніяких аналогічних законів з боку України приймати не варто

"Якщо ми відповідатимемо симетрично, ця маса непорозуміння буде зростати і множитись. Колись вона зможе перерости в величезну прірву між нашими державами і тоді ні про яке співробітництво мова не йтиме.

На дипломатичному рівні ми відповіли. І МЗС України, і президент зверталися до Польщі з висловлюваннями занепокоєння, але це ні на що не вплинуло і не вплине. Ми, звичайно, мали якось відреагувати. І ми це зробили. Тепер треба думати як підтримувати співпрацю, яка потрібна і Україні, і Польщі", - додає Сергій Таран.

1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому не варто "симетрично відповідати полякам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі