вівторок, 04 вересня 2012 08:46

Єфремов про ініціативу Януковича щодо мови: "це неприйнятно, навіть в роботі політика-початківця"

Єфремов про ініціативу Януковича щодо мови: "це неприйнятно, навіть в роботі політика-початківця"
Олександр Єфремов запевнив, що ПР і надалі просуватиме російську мову. Фото: ukranews.com

Вносити зміни до "мовного" закону, або змінювати його перед виборами - неприйнятно.

Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав народній депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов.

Він нагадав, що закон про мови було прийнято у зв'язку з тим, що ПР завжди обіцяла своїм виборцям зробити російську другою державною.

"У нас закладено, що ми поставили завдання зробити державною мовою російську. Не було секретів. Ми йшли з цією програмою на минулих виборах. Ми, до речі, в програмі, яка є зараз, знову продовжили ці наміри. І ми поетапно йдемо в цьому напрямку . Якщо у нас була можливість абсолютно законним шляхом, відповідно до нашої Конституції на регіональному рівні вирішити цю проблему - ми її вирішували. При чому, ми нікого не ламали через коліно", - підкреслив він.

Єфремов розповів, що вже кілька років займався питанням мови. І після того, як було запропоновано перший "мовний" законопроект, який отримав негативний відгуки у світових інститутах, порадив своїм однопартійцям доопрацювати це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин спихнув відповідальність за підписання "мовного" закону на опозицію

"Я попросив наших колег з фракції, щоб вони врахували всі зауваження, погодили все в міжнародних інститутах, зокрема й у Венеціанській комісії, і потім винесли на розгляд, - додав він. - Є 50 висновків позитивного рівня різних експертних інститутів, які дали відповідні письмові висновки (щодо закону "Про засади державної мовної політики" - ред.). Для когось це було проблемою? Ні. Ми пройшли це питання, ми проголлосовалі в залі, а потім почалися крики".

"А тепер кажуть: давайте ми в терміновому порядку, перед виборами за місяць проголосуємо якийсь інший закон, який би передбачав те, що ще ніхто й сказати не може. Ви серйозно вважаєте, що це питання можна вирішувати за місяць до виборів? Це категорично неприйнятно навіть в роботі політика-початківця, не кажучи про те, що люди які серйозно займаються цим питанням, чудово розуміють, що цього робити не можна", - підкреслив "регіонал".

Нагадаємо, що разом із підписанням "мовного" закону "регіоналів" "Про засади мовної державної політики", президент Віктор Янукович пообіцяв доопрацювати цей закон, аби вирішити усі суперечливості, повязані із ним. Для цього було створено спеціальну робочу групу при Кабміні на чолі із Раїсою Богатирьовою. Нещодавно ця робоча група розробили новий законопроект щодо застосовування мов в Україні. Автори сподіваються, що цей законопроект буде прийнято ще чинною Верховною Радою.

Президент Янукович неодноразово наголошував на необхідності доопрацювати "мовний" закон і внести до нього зміни.

Зараз ви читаєте новину «Єфремов про ініціативу Януковича щодо мови: "це неприйнятно, навіть в роботі політика-початківця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі