четвер, 07 червня 2012 09:34

Доки люди не змінять владу, вони житимуть у стані "зґвалтованої жертви" - "афганці"

Доки люди не змінять владу, вони житимуть у стані "зґвалтованої жертви" - "афганці"
"Афганці" кажуть, що час змінювати владу. Фото: postchernobyl.kiev.ua

Ветерани Афганістану, що входять до громадської організації "Ніхто, крім нас", будуть намагатися збирати акції протесту проти відміни гарантованих законом соціальних виплат і пільг.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив активіст і юрист організації Петро Рябенко.

"Афганець" не вірить у слова депутатів про те, що прийнятий Верховною Радою закон "Про гарантування виконання рішень судів", проти якого організація протестувала біля парламенту, не містить норм про скасування соціальних гарантій.

За словами активіста, тепер виплати усім пільговикам будуть установлюватись у "ручному режимі".

"У прикінцевих положеннях, у пункті другому, чітко зазначено, що всі соціальні видатки будуть погоджені із можливостями державного бюджету і будуть розподілятися Кабінетом міністрів. Тому у звязку із таким пунктом не може бути ніяких державних гарантій. Вже немає жодних гарантій, і це для всіх категорій, в тому числі і дітей-сиріт. На сьогоднішній день, так як ці категорії громадян свої права не можуть відстоювати, то в державний бюджет не будуть закладати гроші, бо в нас дефіцит. А Кабмін, виходячи з цього, не буде надавати ці кошти. Видадуть сто гривень, а Кабінет міністрів їх ще перерозподілить між тими, між ким йому захочеться", - зазначив ветеран.

"Афганець" обурюється, що влада не скорочує видатки на власне утримання, в той час, як соціально незахищені верстви населення позбавляють останньої копійки.

"Але ж до цих соціальних гарантій належать і вони теж, зокрема кошти на їх медичне забезпечення. Немає в бюджеті, немає і видатків, але ж перепрошую, зобов'язання платити податки не скасовано. Тоді чому це гарантовано законом? Це біда, але люди цього ще навіть не розуміють", - додав він.

"Усі гарантії скасовані, - продовжує розмову юрист, - вони будуть регулюватися у ручному порядку. Хто краще на колінях приповзе і красивіше попросить, буде бити чолом об землю перед хазяїном держави, тому вони нададуть пільги, а ті, хто будуть мовчати — їм нічого не буде. Собі ж з них ніхто не зменшує зарплатню до 150 доларів. У Тігіпка за рік 460 тисяч зарплата, у прем'єра — 560 тисяч, і це при тому, що вони мають ще статки, книжки продають по 100 доларів, як наш президент".

"Афганці" беззаперечно намагатимуться збирати акції протесту, каже Петро Рябенко, проте відтепер все у руках людей.

"Змінювати владу на виборах повинен народ, бо до доти він буде жити у стані "згвалтованої жертви". Це коли жертва мовчить, бо їй соромно про це сказати. Якщо люди будуть мовчати і не змінять цю владу, то завтра-післязавтра цей хрест на Голгофу будуть нести їхні діти, внуки і це все буде продовжуватись", - підсумував ветеран.

Зараз ви читаєте новину «Доки люди не змінять владу, вони житимуть у стані "зґвалтованої жертви" - "афганці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

120

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі