вівторок, 10 червня 2008 15:50

До 2017 року Чорноморський флот РФ піде на металобрухт

У Росії немає фінансових можливостей збільшити число кораблів Чорноморського флоту в Криму - до 2017 року велика частина російських бойових одиниць буде списана на металобрухт, повідомляє газета "День". Так газета прокоментувала заяву головкому ВМФ Росії Володимира Висоцького про те, що число кораблів ЧФ в Севастополі може бути збільшене до 100 одиниць.

"Будувати сучасний флот СРСР ніколи можливості не мав. Немає її і зараз у Росії, - стверджує видання. - Зовсім невеликі кораблі (водотоннажність - менше 2000 т) з вельми обмеженим набором озброєння будуються в Росії по шість років. Закладений в грудні 2001 року корабель такого типу "Стерегущий" переданий флоту в лютому цього року. Наступний такий корабель надійде до складу ВМФ не раніше 2011 року".

В США есмінець типу "Орлі Берк", продовжує видання, що перевершує "Стерегущий" по водотоннажності в чотири рази і має набагато сильніше озброєння, будується максимум три роки, в Китаї фрегат типу "Цзянвей", по водотоннажності приблизно рівний "Стерегущому", - за один-два роки.

Кораблі вищого класу, наприклад, сторожовий корабель проекту 1244 "Новік", фактично кинутий на заводі "Янтар" в Калінінграді 15 років тому і добудовувати його ніхто в найближчому майбутньому не збирається. З моменту розпаду СРСР Чорноморський флот отримав всього одну нову бойову одиницю - малий ракетний корабель на повітряній подушці "Самум".

Крім того, в Чорне море прийшли декілька побудованих в 90-і роки минулого століття прикордонних сторожових кораблів проекту 10410. Їхнє завдання - охорона російського узбережжя, тому вони спочатку базуються в портах Новоросійськ і Сочі. Враховуючи такий високий, якщо не сказати більше, темп і об"єм будівництва нових кораблів, навіть якщо вони будуть закладені негайно, що фізично і по фінансових причинах неможливо, в самому кращому випадку Чорноморський флот до 2017 року може отримати один-два сторожовика, хоча це вельми проблематично, йдеться в публікації.

Газета стверджує, що крупніші кораблі, наприклад, авіаносці, Росія будувати зараз взагалі не в змозі: "Повноцінних авіаносців в СРСР ніколи не будували, а то, що було - так звані авіаносні крейсери - завжди будувалися в Миколаєві. Росія в даний момент таких верфей не має, і коли вони будуть невідомо".

Виходячи з цього, підкреслює видання, до 2017 року всі крупні кораблі флоту вже, очевидно, будуть списані". В строю залишиться два-три десятки найменш старих, сторожових, малих протичовнових і малих ракетних кораблів, ракетних і артилерійських катерів, а також тральщиків. Цих сил ледве вистачить, щоб забезпечити оборону досить короткого російського кавказького узбережжя, тому базуватися їм доведеться в Новоросійську. У таких умовах Севастополь як військово-морська база стане просто не потрібною. І змінити цю ситуацію вже неможливо в принципі, резюмує газета.

Зараз ви читаєте новину «До 2017 року Чорноморський флот РФ піде на металобрухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі