субота, 26 вересня 2009 13:17

Дії Румунії зменшують територію України

Дії Румунії зменшують територію України

Викиди значної кількості мулу й піску в Кілійський рукав Дунаю, які практикує Румунія в ході днопоглиблювальних робіт на своїй території, може зменшити територію України.

Такі викиди можуть змінити фарватер річки, по якому проходить україно-румунський кордон, пояснює газета "Дзеркало тижня".

Значна частина викидів мулу з румунського боку осідає за струменеспрямовуючою дамбою на мисі Ізмаїльський Чатал на румунському березі, утворюючи мілину в Кілійському рукаві Дунаю, яка поступово збільшується.

За даними газети, результати української космічної зйомки показують: якщо на початку 2003 року цієї мілини ще не було, то в березні 2006-го її площа складала вже 4,3 тисяч кв.м., а в серпні2008-го — майже 20 тисяч кв.м.

Подальше зростання мілини з румунського боку з високою вірогідністю призведе до зсуву фарватеру річки, по якому проходить державний кордон, в українську сторону, констатують джерела газети.

Такж видання наводить список вимог, які Україна висунула до Румунії відносно господарської діяльності останньої в дельті Дунаю.

Україна наполягає на тому, щоб Румунія очистила Кілійський рукав, по якому проходитьукраїно-румунський кордон, від усього обсягу ґрунту, скинутого в нього румунським земснарядом, і ліквідувала мілину, що утворилася внаслідок викидів.

При цьому українська сторона готова взяти участь в такому очищенні.

Крім того, Україна вимагає від Румунії запобігти збільшенню глибини Сулінського каналу більш ніж на 24 фути, рекомендованих Дунайською комісією і запобігти подальшим діям в Георгіївському рукаві, які викликають деградацію Кілійського рукава Дунаю.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Дії Румунії зменшують територію України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі