пʼятниця, 20 березня 2020 11:40

Депутати обійшли антикорупційне законодавство, коли поїхали на сніданок Пінчука

Депутати обійшли антикорупційне законодавство, коли поїхали на сніданок Пінчука
Сніданок у Давосі відбувався в січні. Фото: Reuters

Низка народних депутатів попросили оформити свою поїздку в Давос на запрошення фонду олігарха Віктора Пінчука як службове відрядження і отримали погодження від голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Статус службового відрядження дає можливість обійти антикорупційне законодавство, оскільки в іншому разі проплачена депутату подорож може вважатися подарунком, що тягне на адміністративну відповідальність та штраф, повідомляють журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Взяти участь в Українському сніданку в Давосі у січні отримали запрошення десятки народних депутатів, багатьом із них запропонували також оплатити проїзд та проживання.

Запрошення з пропозицією оплати, про що депутати згадали у своїй заяві на відрядження або ж додали до неї, надійшло депутатам зі "Слуги народу" - Олександру Корнієнку, Євгенії Кравчук, Олені Шуляк, Святославу Юрашу, Дмитру Кисилевському, Андрію Жупанину, Олексію Жмеренецькому, Роксолані Підласі, Єгору Чернєву, Єлизаветі Ясько, Дмитру Наталусі, Марині Бардіній.

З "Батьківщини": Івану Крульку, Альоні Шкрум.

З "Голосу": Лесі Василенко, Ярославу Юрчишину і Ярославу Железняку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак ходив до депутатів вводити надзвичайний стан - ЗМІ

Двоє останніх – Юрчишин та Железняк – прямо визнали, що подорож їм оплачував саме фонд Пінчука. Юрчишин сказав, що було помилкою з його боку "не з'ясувати заздалегідь, яка структура персонально заплатила кошти".

Роксолана Підласа теж не заперечувала оплати поїздки фондом олігарха. Вона пояснила, що це була "свого роду гуманітарна місія".

Її колеги по фракції Єлизавета Ясько, Святослав Юраш та Єгор Чернєв сказали, що подорож їм оплатили партнерські чи спонсорські організації Українського сніданку, а Олексій Жмеренецький відповів, що не знає, хто оплатив його переліт та проживання.

Марина Бардіна зі "Слуги народу" та Альона Шкрум із "Батьківщини" розповіли, що подорож їм оплатив міжнародний фонд "Відродження". А от Олександр Корнієнко, Олена Шуляк, Дмитро Наталуха та Євгенія Кравчук із президентської фракції інформували, що в Давос поїхали за власні кошти.

Притому Корнієнко в заяві на відрядження зауважив, що подорож оплачує фонд Пінчука. Сам парламентарій пояснив це тим, що "організаційно помічники не розібралися".

Депутат Вадим Галайчук зі "Слуги народу" та депутатка Марія Іонова з "Європейської солідарності" також отримали запрошення від фонду Пінчука, але в листі фонд не згадував про готовність оплатити їм цю подорож. Вадим Галайчук розповів, що їздив власним коштом.

"Саме такий крок – оформлення розпорядження – дає змогу обійти антикорупційне законодавство. Інакше оплату подорожі депутатові приватним фондом можна було б трактувати як отримання подарунка. А це ризик штрафу та конфіскація подарунка", – кажуть журналісти.

Крім того, журналісти виявили, що для сімох депутатів голова Верховної Ради підписав відрядження уже після завершення заходу.

Розпорядження за підписом Разумкова видане 27 січня, а дати відрядження – у період з 21 по 25 січня. У цьому документі згадуються депутати з фракції "Слуга народу" – Дмитро Припутень, Остап Шипайло, Галина Михайлюк, Сергій Нагоряк, Олександр Скічко, а також Юрій Солод з ОПЗЖ та Соломія Бобровська з "Голосу".

Парламентарії Припутень та Шипайло до своїх заяв додавали листи від фонду Пінчука, де зазначалося, що їхню подорож оплатить організатор. Юрій Солод та Олександр Скічко повідомляли, що поїдуть за власний кошт. Притому Скічко додав до своєї заяви запрошення від німецької державної залізничної компанії Deutsche Bahn AG, але потрапив у список депутатів, яких відрядили розпорядженням спікера парламенту на Український сніданок.

Кілька депутатів, які звернулися до керівництва Верховної Ради з проханням підписати їм відрядження на захід, також попросили оформити їм ще й дипломатичний паспорт під цю подорож.

Такий документ на захід олігарха знадобився, наприклад, "слузі" Кисилевському. Ще торік до депутатства він працював у компанії Пінчука "Інтерпайп Україна" – на посаді директора з корпоративних відносин.

Леся Василенко з "Голосу" пояснила, що просила про диппаспорт, оскільки їхала також ще й на офіційний захід у ПАРЄ.

Олена Шуляк з президентської фракції у відповідь підкреслила, що документа так і не отримала: "Дипломатичний паспорт не оформлено. Під цю поїздку його також не було оформлено".

Нацагентство з питань протидії корупції вже розпочало перевірку щодо подорожі депутатів у Давос.

У разі якщо особа порушила обмеження щодо одержання подарунків, вона притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 100 до 200 прожиткових мінімумів, із конфіскацією такого подарунка.

Олігарх Віктор Пінчук у швейцарському Давосі навчав народних депутатів, які приїхали на Всесвітній економічний форум.

Зараз ви читаєте новину «Депутати обійшли антикорупційне законодавство, коли поїхали на сніданок Пінчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі