четвер, 09 лютого 2012 22:57

Чорнобильці обіцяють повернутися до Києва: "Як тільки потеплішає – буде переворот"

Чорнобильці обіцяють повернутися до Києва: "Як тільки потеплішає – буде переворот"

Весною чорнобильці знову приїдуть до столиці, аби відстоювати свої права. Про це у коментарі Gazeta.ua розказав Володимир Рєпін – ліквідатор аварії на ЧАЕС, інвалід 2-ї групи з Лисичанська.

Він – один з чорнобильців, що голодували в столичному Маріїнському парку напроти Кабміну. Вимагали виплати пенсій відповідно до законодавства.

"Як тільки трохи потеплішає – буде переворот. Зараз чекаємо на весну, бо не хочемо морозити людей. Ми обов'язково приїдемо в Київ і будемо відстоювати 54 статтю (закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", згідно якої інвалідам-чорнобильцям 1-ї, 2-ї та 3-ї груп виплачується відповідно 10, 8 та 6 мінімальних пенсій). Будь-якими методами. Звертаюся до всіх чорнобильців: вставайте і не лінуйтеся!", - сказав Рєпін.

Також він назвав "окозамилюванням" з'їзд чорнобильської організації "Союз Чорнобиль України", який відбувся сьогодні в Київі.

"Сьогодні був на з'їзді Андрєєва (Юрій Андрєєв – президент "Союзу Чорнобиль". Самі чорнобильці вважають цю організацію провладною - ред.). Окозамилювання, не вистачило нервів. Нам розказували байки: що вони про нас в школах розповідають, які ми герої, що нам будуть підіймати виплати, та іншу біліберду. Я задав тільки одне питання: "Поясніть мені, що головніше: постанова Кабміну (яка дозволяє Кабінету міністрів визначати розміри виплат чорнобильцям та іншим пільговикам на свій розсуд – ред.), чи закон України? Мені не змогли нічого відповісти. Не відповіли і іншим людям, які підтримали моє питання – серед таких людей були і генерали.

Цей з'їзд був зірваний – тема, яку я підняв, зачіпила багатьох. Люди задавали питання про те, що наболіло. Хоча організатори хотіли примусити учасників з'їзду писати питання на папірцях, і вказувати ім'я та прізвище, номер телефону та адресу. І все це заносилося до комп'ютера. Думаю, так вони хотіли дізнатися, хто проти них. Ми відмовилися", - зазначив чорнобилець.

Альтернатива провладним чорнобильським організаціям є, сказав він.

"Вчора був на сесії нової чорнобильської організації "Ветеран Чорнобиля" - її заснували харків'яни. Сесія проходила в Київі. Я сидів з розкритим ротом і ловив кожне слово. Нам докладно розказали, як діяти далі, як відстоювати наші права, як правильно звертатися до Європейського суду з прав людини. Нам надали адреси потрібних сайтів, копії документів, які можуть нам допомогти. Все було викладено чітко і грамотно. Також пояснили, як бути тим багатьом чорнобильцям, які понабирали кредитів на операції та житло. Такі кредити брали, ще коли в нас були нормальні пенсії. Зараз ці люди хапаються за голову і не знають, як вибратися", - підсумував Рєпін.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці обіцяють повернутися до Києва: "Як тільки потеплішає – буде переворот"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі