субота, 08 грудня 2012 09:18

"Чому українці мають відповідати за помилки уряду та президента?" - експерт про валютний податок

"Чому українці мають відповідати за помилки уряду та президента?" - експерт про валютний податок
Ми знецінюємо гривню, якщо робимо цей крок, наголошує Олексій Лупоносов Фото: lenta-ua.net

Для людини податок на продаж іноземної валюти рівнозначний тому, що забрати в неї мішок цукру чи крупи. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов.

"Українці поназбирували кошти в іноземній валюті, бо мають недовіру до гривні. Бояться вкладати в неї, коли в магазинах ціни весь час зростають. Та й чимало тих, хто заробляє за кордоном, тримають заощадження в доларах або євро", - наголосив він.

За словами експерта, зрозуміло, що влада має дефіцит бюджету в кілька мільярдів гривень, а також дефіцит торговельного сальдо.

"Терміново потрібні гроші, а взяти – ніде. І запроваджують податок на валюту, щоб цими коштами перекрити нестачу. Але чому громадяни України мають відповідати за помилки уряду та президента? Назвати такий податок крадіжкою – надто м'яко. Це – економічне й політичне шахрайство. Це методи НКВС, радянської планової системи, Північної Кореї – але ніяк не ринкової економіки", - зауважив Лупоносов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Краще плавно опустити курс до 9,5 гривні за долар"

"Хто такий Хомутинник (Віталій Хомутинник, автор законопроекту про 15% податку, - ред.)? Він що, доктор економічних наук? Чому влада не питає думки науковців, економістів? Чому не зробити робочу групу, обговорити по-людськи? Але уряд і Нацбанк вирішують тільки теперішні завдання, про майбутнє ніхто не думає", - підкреслив він.

"Ми знецінюємо гривню, якщо робимо цей крок. Її ж ніхто не поважатиме! Хто в неї вкладатиметься? Якщо курс треба тримати за шкірку, це означає, що в нас нема валюти. Що гривня вже така дерев'яна, як колись був радянський рубль. Із такою централізацією, з таким податком будемо його мати. А якщо повернемося до ринкової економіки, то люди побачать, що курс – не штучний", - наголосив експерт.

"Навіть якщо він стане 9 – 10 гривень за долар. А так дограємося до 20 – 30 на чорному ринку. І потім, через паніку, матимемо дефолт", - зазначив Лупоносов.

Інтерв'ю з філософом та соціологом Віктором Єленським читайте у журналі "Країна" № 47 (150) за 6 грудня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Чому українці мають відповідати за помилки уряду та президента?" - експерт про валютний податок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі