четвер, 18 серпня 2011 06:57

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Чиновник Ющенка каже, що Росія примусила Тимошенко купувати газ по 450 доларів

Чиновник Ющенка каже, що Росія примусила Тимошенко купувати газ по 450 доларів

Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з колишнім головною "Нафтогазу України" Олегом Дубиною запропонував останньому домогтися кращої ціни на газ.

Про це в ефірі 5 каналу розповів колишній уповноважений президента з енергетичних питань Богдан Соколовський, коментуючи інформацію про те, що Ющенко відкликав Дубину з газових переговорів 2008 року.

"28 числа Дубина з власної ініціативи доповів про газові переговори..Були ми двоє у президента. Тобто, Дубина і я", - зазначив він.

"Тоді говорилося, що на рівні Міллера погоджена ціна 250 за газ і 1,8 долара транзитна ставка... Але Дубина підкреслив, що це погоджено з Міллером, і він каже: поки не погодить питання Путін, він нічого підписувати не буде. У свою чергу Віктор Ющенко сказав: спробуй добитися кращих умов, а якщо не вийде – будемо думати, як з цим жити", - уточнив екс-чиновник.

В той же час, на його думку Тимошенко була змушена підписати газовий контракт на умовах Росії.

"Я так розумію, що  вона була поставлена в ультимативні умови з боку Росії. Вона мала підписувати той контракт і ще чотири документи до нього. Інакше Росія не погоджувалася з нами співпрацювати",  - пояснив екс-чиновник.

Екс-уповноважений президента також зазначив, що Україна не повинна співпрацювати з Росією за білоруським сценарієм, а, навпаки, домогтися скасування діючих газових угод.

"Нам з білорусами жити по-дружньому, але не по дорозі. У нас європейський вибір, і нехай нам не пропонують білоруський варіант, тому що ми не приймаємо його", - зазначив екс-чиновник.

"Дуже багато компаній західних, наприклад, німецьких, італійських - вже апелюють навіть до суду, до "Газпрому". Просять, вимагають змін умов поставок газу. І виграють суди. Однак, я думаю Україні не варто судитися з "Газпромом, а от домовлятися точно потрібно", - резюмував Соколовський.

Зараз ви читаєте новину «Чиновник Ющенка каже, що Росія примусила Тимошенко купувати газ по 450 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі