понеділок, 30 квітня 2012 13:55

Спецтема: Бойкот України

Через Тимошенко до України не приїде президент Чехії

Через Тимошенко до України не приїде президент Чехії
Вацлав Клаус Фото: xronika.az

Президент Чехії Вацлав Клаус скасував свою участь у саміті президентів країн Центральної Європи, який має відбутися в середині травня в Криму. Про це повідомляє "Радіо свобода".

Речник президента Чехії заявив, що рішення пов'язане зі справою екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Раніше стало відомо, що на кримський саміт не приїдуть президенти Німеччини, Австрії та Словенії.

Крім того, міністр довкілля Німеччини Норберт Реттґен заявив німецькому виданню Bild, що "диктатурі" в Україні не треба дати змоги здобути підтримку свого іміджу завдяки червневому чемпіонатові "Євро-2012".

За його словами, "візити президентів чи прем'єр-міністрів (до України) мали б бути виключені за нинішніх обставин". Міністр також закликав владу України "негайно звільнити" Тимошенко.

Слова Реттґена підтвердила в неділю його речниця Юліка Лендвай агентству Associated Press. Як пише агентство, це, як виглядає, перший прямий заклик європейського урядовця рівня міністра бойкотувати українську частину чемпіонату Європи з футболу.

У п'ятницю міністр внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідріх заявив в інтерв'ю цьому агентству, що за нинішніх обставин бойкот матчів чемпіонату в Україні чільними урядовцями цілком можливий, але не став прямо закликати до цього.

Міністр довкілля в Німеччині не має слова в визначенні зовнішньої політики, але Норберт Реттґен є союзником канцлера Анґели Меркель, яка сама критично оцінює ставлення Києва до справи Тимошенко. Тим часом інше німецьке видання Der Spiegel повідомило, що Меркель розмірковує над політичним бойкотом Євро-2012 в Україні, якщо до початку чемпіонату не буде звільнено Тимошенко. МЗС України припустило, що бойкот з боку німців може бути пов'язаний з їхнім бажанням відібрати в України право на проведення Євро-2012.

Зараз ви читаєте новину «Через Тимошенко до України не приїде президент Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі