четвер, 17 травня 2012 14:06

Через мовний закон "регіоналів" може постраждати Литвин
5

Фото: Фото Оксани Худояр

Близько 30 активістів з руху добровольців "Простір свободи", громадянського руху "Відсіч", Всеукраїнського громадянського руху "Не будь байдужим", Громадської ініціативи "Кіно-переклад", Центру громадянських свобод, Центру UA, Центру досліджень визвольного руху та Центру правових та політичних досліджень "Сім" пікетували центральний офіс Народної партії Литвина за адресою вул.Рейтерська 6а.

Вони виступають проти розгляду у Верховній Раді законопроекту "Про засади державної мовної політики"(№9073), внесений у серпні 2011 року депутатами від Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим. 14 травня цього року голова фракції Партії регіонів у ВРУ Олександр Єфремов ініціював розгляд цього законопроекту.

Активісти принесли географічну карту України, де позначили червоним маркером місця, де балотуватимуться розробники та ініціатори даного законопроекту: Володимир Литвин у Новоград-Волинському, на сході в місті Антрацит Олександр Єфремов, в Одесі Сергій Ківалов та Севастополі Вадим Колесниченко. Поруч із позначками на карті приклеїли фото політиків і зверху написали "Не голосувати".

"Ми принесли карту України, на якій позначили виборчі округи винуватців внесеного законопроекту, якщо його внесуть до порядку денного у Верховній Раді, ми будемо їздити по цих округах агітуватимемо проти них, щоб вони не виграли на виборах. Адже ця влада розуміє тільки мову рейтингів і відсотків на виборах", - каже Катерина Чепура, з громадського руху "Відсіч".

Активістка переконана, що законопроект про засади державної мовної політики призведе до тотального дубляжу іноземних фільмів російською мовою, до викладання цією мовою у школах та інших навчальних закладах та ведення документації.

"Вони прикриваються Європейською хартією мов, але це насправді профанація. Партія регіонів провалилась у всіх можливих економічних питаннях, і для того щоб підвищити свій рейтинг згрібає докупи той електорат, який виступає за російську мову. Але вони не врахували, що той електорат теж має маленькі пенсії і зарплати", - сказала вона.

Громадські активісти передали спікеру Володимиру Литвину лист-звернення, в якому просять не реєструвати у Верховній Раді цей законопроект.

"Він настільки вибухонебезпечний і провокаційний, що його ключові положення піддали критиці і Венеціанська комісія Ради Європи, і Національна академія наук. Цей проект не має нічого спільного з декларованою його авторами метою захисту мов національних меншин. Насправді він спрямований на нищення української мови в ключових сферах суспільного життя і спричинить в Україні глибокий розкол. Приймати його не доцільно, оскільки його реалізація вимагає великих бюджетних витрат. Цей закон ще гірший, ніж закон про мови СРСР", - каже в гучномовець Тарас Шамайда з "Простору свободи".

Активісти збираються 24 травня провести мітинг під ВРУ. Якщо політики не дослухаються до їхніх вимог — збиратимуть людей і їздитимуть виборчими округами де балотуватимуться Колесниченко, Ківалов, Литвин та Єфремов.

"До Литвина поїдемо до останнього, коли він зареєструє цей законопроект у порядок денний", - вигукують активісти.

Зараз ви читаєте новину «Через мовний закон "регіоналів" може постраждати Литвин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі