четвер, 30 травня 2024 08:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Чехія зробила важливу заяву про вступ України в НАТО

Чехія зробила важливу заяву про вступ України в НАТО
До саміту НАТО у Вашингтоні залишилося трохи більше місяця. Фото: pixabay.com

Кожен крок НАТО на підтримку України допомагає стримувати російський імперіалізм.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що розмови про повноцінне членство України в Альянсі можуть почекати. Спочатку треба зосередитися на нагальних потребах країни, пише Reuters. До саміту НАТО у Вашингтоні тим часом залишається трохи більше місяця.

"Вважаю, всі відчувають, що спочатку ми повинні зробити практичні кроки для України, щоб вона могла вижити, а потім ми можемо вести більш політичну дискусію про членство у НАТО", - зауважив він.

Очільник чеського МЗС зазначив, що поки не очікує суттєвих зрушень у напрямку надання Україні конкретного запрошення до вступу в НАТО.

Міністри закордонних справ 32 країн-членів НАТО зберуться у Празі в четвер і п'ятницю, щоб укласти угоди для подальшої зустрічі лідерів НАТО у Вашингтоні в липні. Посадовці зосередяться на тому, аби поставити підтримку України на стабільну довгострокову основу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США у НАТО: спроба РФ підірвати допомогу Києву призвела до зворотнього

"НАТО - оборонний альянс. Ми не бажаємо нічого в цьому змінювати. З іншого боку, ми досить відкриті у визнанні того, що загрожує європейській обороні - російський імперіалізм. Я закликаю інші держави мати спільну стратегію стримування РФ, і, безумовно, кожен крок, який допоможе Україні, також сприятиме досягненню цієї мети", - зазначив міністр.

Альянс прагне перебрати на себе координацію західної військової допомоги та навчання для Києва від Вашингтона, намагаючись захистити безперервний потік зброї в Україну від будь-якого втручання Дональда Трампа, якщо він переможе на виборах і повернеться у Білий дім.

"Чехія підтримує ідею передачі відповідальності за організацію допомоги Україні від групи у форматі Рамштайн, яка складається з понад пів сотні країн, до самого Альянсу. Ми дуже відкриті до того, щоб використовувати НАТО як платформу і створити певний механізм, який би допоміг цьому. Таке рішення буде дуже сильним сигналом для Владіміра Путіна, що його імперські амбіції не будуть безкарними", - підкреслив чеський посадовець.

Він також не хвилюється, що країни, які входять до Рамштайнської групи, можуть переглянути свою підтримку. Зміни можуть наблизити НАТО до конфлікту з Росією, адже саме РФ є причиною ескалації.

"Впевнений, що все зробимо так, аби нікого не втратити на цьому шляху. І я думаю, що є багато країн, які не є членами НАТО, але розуміють стратегічну цінність підтримки України", - підсумував він.

Сполучені Штати Америки не змінили позицію щодо ударів їхньою зброєю по Російській Федерації. У Державному департаменті США заявили, що досі проти того, аби Україна била по цілях на території Росії американською зброєю. В представника зовнішньополітичного відомства Метью Міллера запитали, чи помиляються всі ті союзники Вашингтона, хто виступає за дозвіл для Києва.

Зараз ви читаєте новину «Чехія зробила важливу заяву про вступ України в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі