пʼятниця, 23 травня 2014 09:50

Чеченця, який готував замах на Путіна, можуть випустити з української в'язниці

Чеченця, який готував замах на Путіна, можуть випустити з української в'язниці
Фото: vlasti.net

Адама Осмаєв, якого звинувачують у підготовці замаху на президента Росії Володимира Путіна, можуть відпустити з в'язниці. Про це пише газета "Известия".

"Депутати Верховної Ради звернулися до генпрокурора України Олега Махніцького з проханням переглянути результати розслідування", - повідомила виданню адвокат Осмаєва Ольга Черток.

За її словами, прокуратура вже призначила низку експертиз, результати яких, на її думку, будуть сприяти звільненню її підзахисному.

"Народні обранці хочуть досконально розібратися у всій цій історії із замахом на російського президента і вимагати направити кримінальну справу на нове розслідування в прокуратуру" , - заявила Черток.

За її словами, зараз звільненню її підзахисного заважають слідчі, яківідкрили кримінальну справу про замах на російського президента і ще продовжують працювати на своїх посадах.

Водночас цивільна дружина Осмаєва Аміна Окуєва повідомила, що також сподівається на позитивні новини.

"Я взагалі не розумію, чому наша нова влада зволікає з цим питанням. Якщо мій чоловік і справді готував замах, то в нинішній ситуації вони взагалі повинні його представити до урядової нагороди і відпустити з почестями на всі чотири сторони", - сказала вона.

Нагадаємо, що Осмаєв був затриманий в Одесі 4 лютого 2012 року за підозрою у скоєнні вибуху 4 січня 2012 року на вулиці Тираспольській в Одесі. Тоді під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадай і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Ілля Пьянзін, який згодом також був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством.

Кримінальну справу, порушену раніше органами МВС України за ст.263 Кримінального кодексу республіки (незаконне поводження зі зброєю  бойовими припасами або вибуховими речовинами), було направлено ГПУ для розслідування в слідчий відділ управління Служби безпеки України в Одеській області.

27 лютого в СБУ заявили, що затримані планували замах на Путіна після президентських виборів в РФ.

Влітку 2012 року РФ попросила в України видати їй Осмаєва і Пьянзіна, проте захист обох підозрюваних оскаржив рішення української Генпрокуратури про їх видачу в судах. І, незважаючи на те, що суди підтвердили законність екстрадиції обох затриманих в РФ, затримка дозволила адвокатам Осмаєва подати заяву про незаконність його екстрадиції до РФ до Європейського суду з прав людини. Адвокати Пьянзіна аналогічну заяву подати не встигли. У результаті в кінці серпня 2012 Пьянзін був доставлений в РФ, де відмовився від своїх свідчень, зроблених в Україні.

Слідство у кримінальній справі стосовно Осмаєва закінчилося восени 2013 року, та 16 листопада ГПУ затвердила обвинувальний висновок та направила кримінальну справу за обвинуваченням Осмаєва в Приморський райсуд Одеси. Попереднє засідання у цій справі пройшло 5 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Чеченця, який готував замах на Путіна, можуть випустити з української в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі