вівторок, 11 грудня 2012 17:17

"Це урок для тих, хто в чужому монастирі хоче впровадити свої правила" - Огризко про скасування візи Кузьміна

"Це урок для тих, хто в чужому монастирі хоче впровадити свої правила" - Огризко про скасування візи Кузьміна
Володимир Огризко не бачить в ситуації з Кузьміним "системи". Фото: euroatlantica.info

Скасування візи Ренату Кузьміну є уроком для інших, які бажають "в чужому монастирі впроваджувати свої порядки".

Про це Gazeta.ua сказав екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, коментуючи те, що заступнику генпрокурора Ренату Кузьміну анулювали п'ятирічну візу США.

"Я би не став робити з цього систему. Бо була дія (Кузьміна) — була відповідь на цю дію (зі сторони США). Якщо американська система вважає, що певні дії на її території несанкціонованість проводити не можна, то мабуть, це була відповідь на такі дії і не більше. Я би не став у цьому конкретному випадку бачити якусь певну систему. На мою думку, про це поки не йдеться", - підкреслив він.

Огризко також наголосив, що скасування віз — це звична практика і нічого надзвичайного тут не має.

"Просто це ставлення держави до діяльності тої чи іншої особи, воно є цілком об'єктивним і залежить від того, яким чином країна, яка видає візу, реагує на ці чи інші кроки певної особи, - запевнив екс-міністр. - Є і випадки, скажімо, коли не йдеться про візи і країна може заборонити в'їзд на свою територію, що неодноразово ми спостерігали і зараз спостерігаємо, коли українських громадян не пускають до Росії чи до Білорусі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МЗС ситуацію з Кузьміним не коментують

Коментуючи те, що Кузьмін все ж є не просто пересічним громадянином, а досить відомою посадовою особою, Огризко підкреслив: "Правова система тим і відрізняється від не правової, що, незважаючи на ранги і посади, закон справді має бути одним для всіх. Отже, у цьому випадку, думаю, не йдеться про якісь певні посади, а йдеться про виконання тих чи інших законів і правил. Тому це, звичайно, не є позитивом, але, думаю, що буде уроком для багатьох тих, хто думає, що таким чином можна в чужому монастирі впроваджувати якісь свої порядки. Це не годиться".

Нагадаємо, що п'ятирічну візу першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна до США було анульовано без пояснення причин. Про це Кузьміну повідомив 19 жовтня посол США в Україні Джон Теффт. У відповідь він написав листа до президента США Барака Обами із проханням пояснити причини цих дій. Також заступник генпрокурора заявив, що його намагалися заарештувати у США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Точкова санкція проти Кузьміна - це сигнал для української влади" - експерт

Водночас вчора, 10 грудня, посол США Джон Теффт заявив, що американська віза Кузьміна дійсно скасована, однак його ніхто не збирався заарештовувати. "Якщо пан Кузьмін матиме бажання, він може звернутися за процедурою отримання нової американської візи", - уточнив посол.

Зараз ви читаєте новину «"Це урок для тих, хто в чужому монастирі хоче впровадити свої правила" - Огризко про скасування візи Кузьміна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі