вівторок, 03 листопада 2009 14:20

БЮТ готує для Тимошенко платформу під генпрокурора

БЮТ готує для Тимошенко платформу під генпрокурора

Депутат БЮТ Володимир Пилипенко пропонує розширити коло осіб, з числа яких президент може вибирати кандидата на посаду генпрокурора.

Він зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до закону "Про прокуратуру" щодо вимог до особи, яка призначається на посаду генерального прокурора", пише "Комерсант-Україна".

Документ складається з однієї поправки, яка скасовує необхідність проходження стажування для осіб, які претендують на призначення генпрокурором і не мають досвіду роботи в органах прокуратури.

Чинний закон "Про прокуратуру" передбачає, що особи, які не мають досвіду практичної роботи за фахом, проходять в органах прокуратури стажування терміном до одного року.

"Крім особи, що призначається на посаду генерального прокурора", - пропонує доповнити цю норму Пилипенко.

"Я хочу, щоб у президента було більше можливостей для вибору кандидатури на посаду генерального прокурора – метою законопроекту саме і є розширення кола таких фахівців", - пояснив Пилипенко.

Тобто у випадку ухвалення цього законопроекту новий президент зможе призначити головою ГПУ людину, яка не має досвіду роботи у відомстві.

При цьому Пилипенко заперечує зв"язок цієї пропозиції з президентськими амбіціями Юлії Тимошенко і її бажанням призначити головою ГПУ близького їй юриста.

Перший заступник генпрокурора Сергій Винокуров прокоментував цю ініціативу так: "Я бачу в цьому голу політику – інтересів держави тут немає ні граму".

Він упевнений, що специфіку Генпрокуратури як наглядового органу може зрозуміти лише людина, яка працювала в органах прокуратури.

"Є питання, які може вирішувати лише генпрокурор – більше ніхто. І для того, щоб прийняти правильне рішення, він має бути не просто юристом, а прокурором із великим стажем, у якого вже набита рука у вирішенні питань, які стосуються нагляду", - наголосив Винокуров.

"І розраховувати на те, що радники підкажуть, як вчинити, генпрокурору не можна: якщо міністр внутрішніх справ може прийняти яке завгодно рішення (нинішній голова МВС "цивільний") – ми його виправимо, – але нас виправити вже нікому", - додав він.

За чинним законодавством, претендентами на посади прокурорів АР Крим, областей, Києва і Севастополя можуть бути особи старше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури чи на судових посадах не менше 7 років.

Таких вимог до претендентів на посаду генпрокурора в законі немає: очолити ГПУ може людина з вищою юридичною освітою, яка має належні моральні та ділові якості.
Зараз ви читаєте новину «БЮТ готує для Тимошенко платформу під генпрокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі