понеділок, 29 жовтня 2007 10:12

Білорусь офіційно запропонувала Росії газопровід в обхід України

Уряд Білорусії направив Росії офіційну пропозицію побудувати газопровід Ямал-Європа-2 в обхід України.

Міністр енергетики Білорусії Олександр Озерець у п"ятницю повідомив, що підготовлено звернення до голови уряду Росії, у якому російській стороні пропонується розглянути проект будівництва другої нитки газопроводу Ямал-Європа.

Він підкреслив, що потужність цього газопроводу може дорівнювати пропускній здатності першої нитки газопроводу Nord Stream (27,5 млрд кубометрів) і "у будь-якому випадку він буде дешевше", пише "Комерсант-Україна".

За словами заступника генерального директора, головного інженера "Белтрансгазу" Цвєтомира Сорохана, будівництво газопроводу Ямал-Європа-2 можна провести в два етапи: побудувати нитку від компресорної станції "Несвіж" у Мінській області до кордону з Польщею, а потім – "від Несвіжа до Торжка".

У "Газпромі" виданню в неділю розповіли, що ніяких пропозицій про будівництво Ямал-Європа-2 не отримували.

"Для ухвалення позитивного рішення буде потрібно збільшення споживання газу в Польщі. У будь-якому випадку Росія не зможе прийняти рішення по Ямал-Європі-2 раніше, ніж у 2009 році", - каже прес-секретар голови "Газпрому" Сергій Купріянов.

У пропозиціях ЄС з енергополітики від 19 вересня сказано, що компанії не можуть одночасно контролювати розподільчі трубопроводи і продавати газ кінцевим споживачам.

Утім, у "Газпромі" уже знайшли, як використати пропозицію Білорусії, відзначає видання.

"Білоруська пропозиція призведе до зниження транзиту газу через територію України на 10-15 млрд кубометрів. Єдина причина, з якої цей проект може бути неактуальним – це передача української газотранспортної системи (ГТС) в управління створеному ще в 2001 році консорціуму", - розповіло високопоставлене джерело в компанії.

Співрозмовник видання підкреслив, що дана позиція буде донесена до українського уряду в ході наступного раунду переговорів щодо ціни на газ.

Позиція "Газпрому" знаходить підтримку й у країнах Євросоюзу. У четвер у Брюсселі відбулося чергове засідання координаційної групи ЄС з питань газу. На нього були запрошені представники України і Росії для обговорення питання "подальшого співробітництва між ЄС, Україною і Росією щодо постачань і транспортування природного газу в ЄС".

У ході засідання єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс запропонував Україні знову повернутися до питання спільного інвестування в українську ГТС.

Цього року транзит російського газу через Білорусію вже перевищив контрактні показники на 2,7 млрд кубометрів і за підсумками року може скласти 47 млрд кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь офіційно запропонувала Росії газопровід в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі