середа, 17 серпня 2011 22:52

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Бажання допитати Путіна призведе до дипломатичного скандалу - експерт

Бажання допитати Путіна призведе до дипломатичного скандалу - експерт

Звернення України до чинного прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна з проханням надати свідчення у "газовій справі" екс-прем'єра Юлії Тимошенко призведе до дипломатичного скандалу.

Таку думку УНН висловив директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов, коментуючи заяву президента України (2005-2010 рр.) Віктора Ющенка, який під час надання свідчень у Печерському суді попросив залучити у якості свідків російського прем'єра та голову "Газпрому" Олексія Міллера.

"Я не пам'ятаю на практиці держав останніх кілька десятиліть, щоб прем'єр якоїсь іноземної країни давав покази в суді як свідок, підозрюваний чи обвинувачений. Чинний президент, чинний прем'єр, діючі члени уряду користуються окремим імунітетом. Дипломатичний протокол не дозволяє їх притягувати до якихось дій", - розповів він.

Корнілов також нагадав ті часи, коли Тимошенко перебувала у Росії під слідством. За його словами, з того моменту, коли вона стала прем'єром України, Росія пояснила, що не може брати свідчення, бо Тимошенко користується дипломатичним імунітетом, коли в'їжджає у складі делегації на територію Росії.

"Тому ніякі оперативні заходи проти неї не проводили. Чому Україна повинна діяти інакше відносно російського прем'єра, це питання треба адресувати Віктору Ющенку?", - відзначив експерт.

Він запевнив, що поки Путін є головою уряду РФ, його на практиці не можуть залучити до якихось дій ні український суд, ні прокуратура.

"Теоретично можливо опитати якогось закордонного діяча, який користується імунітетом, але з його дозволу. Однак на практиці взагалі звернення з цього приводу до лідера іншої держави означає дипломатичний скандал. І на практиці таке не допускається. Тому, поки Володимир Путін є чинним прем'єр-міністром Росії, ніяких подібних дій з боку українського правосуддя очікувати не доводиться", - наголосив політолог.

На уточнююче запитання, чи український суд не може допитати чинного прем'єра Російської Федерації Путіна, Корнілов відповів: "Ні, не може".

Нагадаємо, під час сьогоднішнього засідання Печерського суду у справі екс-прем'єр-міністра Тимошенко президент України (2005-2010 рр.) Віктор Ющенко попросив залучити у якості свідків прем'єр-міністра Росії Путіна та голову "Газпрому" Міллера.

Зараз ви читаєте новину «Бажання допитати Путіна призведе до дипломатичного скандалу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі