пʼятниця, 23 лютого 2018 16:58

Арка Дружби народів і Батьківщина-мати - В'ятрович назвав "хвости" декомунізації

Арка Дружби народів і Батьківщина-мати - В'ятрович назвав "хвости" декомунізації
Радянський герб досі не демонтували з Батьківщини-матері, нагадує голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. Фото: AP

Майже 1 тис. населених пунктів, 52 тис. вулиць, тисячі пам'ятників та архітектурних символів, які підпадають під дію закону про декомунізацію, вже перейменували та демонтували.

Про це сказав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, повідомляє "5 канал"

Декомунізація майже завершена – і вона не передбачає знищення об'єктів зазначеної епохи. Лише вилучення з громадського загалу. До прикладу: перенесення до музею, якщо пам'ятка має художню цінність. Якщо у більшості регіонів України із завданням міська влада впоралася, то у столиці радянські символи ще залишилися.

"Досі не демонтовано пам'ятник Щорсу, скульптурну групу під так званою Аркою Дружби народів, радянський герб на щиті Батьківщини-матері.

Здебільшого по Україні всі пам'ятники, які підлягали під дію декомунізації, демонтовані. Якщо є бажання, якщо вважають, що є інші пам'ятники, поставлені в радянський час, що ображають чиюсь честь і гідність – органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення про їх демонтаж", – пояснив В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 березня і 9 травня - без вихідного - В'ятрович пояснив зміни святкувань

Президент Петро Порошенко підписав пакет законів про декомунізацію 15 травня 2015 року. З 21 травня того року ці закони набули чинності. Згідно з новими правилами, в країні заборонено радянську символіку, засуджують комуністичний режим, відкривають архіви КДБ і визнають борцями за незалежність України воїнів УПА. Також підлягають перейменуванню об'єкти, які містять у назві символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Арка Дружби народів і Батьківщина-мати - В'ятрович назвав "хвости" декомунізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі