пʼятниця, 26 квітня 2013 03:00

"Януковича не треба саджати у в'язницю. Просто дати пожити на нашу пенсію"
27

Фото: Фото: Романа Чорномаз

Сьогодні в Черкасах пройшла акція "Вставай, Україно". О 16.00 на площі біля палацу культури "Дружба народів" збирається до п'яти тисяч. До людей приходить Олег Тягнибок з Арсенієм Яценюком. Кличко запізнюється на 20 хвилин і приїжджає вже на Театральну площу. Попереду колони стають лідери опозиції, народні депутати Олександр Бригинець, Ірина Луценко, Ірина Геращенко, Геннадій Зубко, Юрко Сиротюк.

"А що поміняли дислокацію, перекрили площу?" - запитує Ірина Луценко у жінок, що стоять на перехресті.

"Вночі сцену поставили "Регіони". То ми свою поставили недоходячи", - пояснює огрядна пані.

"Але ж ми ж будемо йти повз. Я боюся, щоб не було провокацій. Але я буду йти попереду, то по ходу прийматимемо рішення, - міркує Луценко. До неї підходить черкаска Людмила Красножон.

"Іра, пробачте. Я вітаю вас із поверненням Юри. А Юлю тепер випустять?Я за Юлю плачу! - емоційно каже Людмила Василівна, на очах з'являються сльози, починає запинатися: - Шкода її, як жінку, як матір, як політика. У мене вся сім'я любить Юлю. Я не можу дивитися на ці портрети без сліз. Віктор Федорович її боїться. У мене вся квартира завішана її портретами."

Луценко обіцяє, що Юрій допоможе звільнити Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без Тимошенко кожен з трьох лідерів опозиції може спробувати піти у президенти - Чечетов

Із натовпу запитують, що трапилося з ТВі.

"Я не думаю, що там серйозна проблема", - відповідає Луценко.

"Там відбуваються нехороші речі — цензура. Артем Шевченко не може відповісти, чому він не дозволив вийти в прямий ефір Мустафі Наєму з двома поглядами на ситуацію. Журналісти на нього образилися. Але журналісти нікуди не дінуться. Мустафа, Шеремет — як вели так і будуть вести. Вони самодостатні журналісти" - підтримує розмову Зубко.

Координатор акції Максим Поляков говорить чоловікові, що стоїть поруч: "Є інформація, що "Регіони" збираються яйцями кидатися для провокації і зробити шибеницю, але не знаю, кого будуть вішати", - жартома розповідає.

Коли приходять Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок натовп починає скандувати "Тягнибок! Яценюк! Україна". Люди оточують їх, щоб чути, що будуть казати.

-Мета нашої акції - донести до людей, що треба підніматися з колін, повставати проти злочинної влади. Наша мета - усунення від влади режиму Януковича і ліквідація всіх шкідливих наслідків правління Януковича, - говорить Тягнибок.

Після 15-хвилинного брифінгу для журналістів, опозиціонери рушають ходою бульваром Шевченка. У мегафон учасники мітингу викрикують "Тулуба геть!", "Банду геть!" "Зека геть".

"Приєднуйтеся до нас! Чого ви стоїте?" - кричить жінка до перехожих, що стоять на тротуарі.

"А хочуть так, щоб хтось зробив, а ми потім подивимося" - каже чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представники ЄС і США просять побачення з Тимошенко

"Хіба можна підтримувати цю владу? У нас, як пенсіонерів, зовсім не забезпечена старість. Чому за кордоном люди у такому віці як ми відпочивають, подорожують, а ми зубожіємо. А діти за кордоном... Донька уже 5 років живе не в Україні", - говорить  Наталія Гудкова.

Опозиціонери не доходять до Соборної площі й звертають на Театральній. Тут грають патріотичні пісні. Нардепи піднімаються на сцену. Яценюк просить приспустити партійні прапори, щоб видно було обличчя.

На сусідній Соборній площі паралельно до мітингу опозиції, Партія регіонів і комуністи влаштували святкування Дня перемоги. Встановили сцену та біля 50 партійних наметів. На площі біля 200 осіб з георгіївськими стрічками на одязі. Посеред площі двоє чоловіків і жінка тримають плакат "Ні фашизму в Україні". Кажуть, що більшість - вчителі та працівники адміністрацій. На стільчиках перед сценою сидять люди похилого віку.

Зі сцени російською виступає чоловік років 60. Розказує про звірства фашистів у роки Великої Вітчизняної війни.

"А звідки вони з'явилися сьогодні  я вам скажу. Їх виплодив наш гімн "Згинуть наші воріженьки як роса на сонці". Перефразуй і вийде те, що сьогодні співають наші націоналісти "Слава нації — смерть ворогам". Їх виплодив наш прапор, який висів на фашистських управах поруч з фашистською свастикою їх виплодив наш тризуб, який ставили домоуправителі та начальники на всі аусвайси разом із фашистським орлом. Їх виплодив капіталізм, який породжує війни і ворожнечу".

Люди обурюються на слова чоловіка. Дехто йде з мітингу. На Театральній в цей час виступає Тягнибок. Його виступ чути на Соборну.

Крізь натовп пробирається чоловік, веде старенький велосипед. На ньому — старий одяг, на ногах — гумові калоші.

"Я приїхав поїздом з Хвилівки. Мене привела кроваво-кримінальна влада з Донецька. Юлю й Луценка загнала за грати безсовісно й безбожно. Люди не дурні. От якби хоча б десята частина піднялася на ноги, вийшли б, то вони б Юлю випустили, а самі повтікали, - Анатолій Безуглий. - Я хочу і в Київ поїхати на фінальну акцію. Я звернуся до Томенка, щоб він організував автобус. Хоч і за гроші, просто щоб без проблем. Кину всі городи і поїду. Януковича треба посади в колонію самого строгого режиму. За те, що знущається над Юлькою".

Під парканом стоїть пара літнього віку.

"Партія регіонів заявляє: войовничим радикалам слід нарешті засвоїти уроки минулого, усвідомити, що фашизм у будь-яких його проявах переможений"

"Аби хоч дітям вже краще. Ну от за що депутати отримують такі величезні пенсії? У мене стаж 60 років при моїх 73, а пенсію отримую трохи більше тисячі. Грабують народ і все...Хіба це влада? Це злочинці", - каже Валерій Жужман.

"Одарича вибирало місто, а зняли 40 чоловік. Де ж справедливість? Я його вибирала, бо він розумна людина. Всі можуть робити помилки. Он уже маємо Тулуба без голови, - бідкається  Валентина  - Хочеться жити в країні, яка захищає. Ми розуміємо, що все одразу змінити не можна. Коли прийшов до влади Кравчук, він сказав: нам буде важко, але ми будемо рухатися вперед. Але ж він хитрий: він-то рухався, а ми лишилися ззаду. Потім прийшов Кучма і стали рухатися швидше. Які ми були бідні, а Лазаренку грошей хватило, - ділиться думками Валентина. - З усіх був найкращий Ющенко, але в нього теж було помилок... Мало думав про народ, більше про Європу. Але те, що ми мерзли тут за нього на площі — не жалкуємо... При Ющенку ми жили спокійно"

"А в цих — немає ні честі, ні совісті. Але Януковича не треба саджати у в'язницю. Просто дати пожити на нашу пенсію", - говорить Валерій.

Після двогодинного мітингу люди розходяться з площі. Поспіхом йде сім'я Лященків.

"Таке чешуть, - махає рукою 32-річна Наталя. - Аби вони те виконували, що розказують. Зараз "бєспрєдєл", до влади прийшли бандити, як  вони ділять даже дітей, то шо там казати. Дитина захищала наукову в Малій академії наук, так їй за третє місце дали 300 гривень премію, а дітям зі Східних областей — по п'ять тисяч. Так усіх ділять. Треба, щоб всі повстали. Війна тільки поможе", - завершує розмову жінка.

Арсеній Яценюк завершує мітинг, запрошує всіх 18 травня в Київ.

"Дорога громадо, треба трохи поборотися. Ми не багато просимо. Просимо тільки перше - не бійтеся, друге - не опускайте руки і третє — вірте, що зміни настануть. Знайте те, що ми троє знаємо що робити. Знайте і те, що Віктор Янукович попаде в українські підручники з маленьким абзацом "Був і пішов. І нічого не зробив", - говорить у виступі Яценюк. - Передайте вашій родині і вашим близьким, що зміни можливі і вони не за горами".

На кінець мітингу всі співають Гімн України. Олег Тягнибок і Арсеній Яценюк тримають руку на серці. Коли всі йдуть зі сцени, до мікрофона виходить Микола Булатецький, невизнаний переможець на окрузі №194.

"Друзі, давайте підтримаємо всіх трьох лідерів! Я знаю настрої черкащан, ми всі бажаємо, щоб всі три політичні сили були разом, і щоб на кожну злочинну дію влади — по морді її. Ще ми хочемо, щоб вони визначилися з єдиним кандидатом у президенти, - звертається Булатецький до людей зі сцени. В цей час Арсеній Яценюк повертається на сцену. Тисне руку Булатецькому.  - Тому я пропоную сьогодні оточити їх зараз і сказати хто буде єдиний кандидат. Але я пожартував. Вони визначаться і повідомлять".

Зараз ви читаєте новину «"Януковича не треба саджати у в'язницю. Просто дати пожити на нашу пенсію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

98

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі