понеділок, 31 жовтня 2011 16:55

Янукович тягне час, шантажуючи Європу - Le Monde

Янукович тягне час, шантажуючи Європу - Le Monde

У стосунках з Євросоюзом у президента України Віктора Януковича лише економічні інтереси, а не геополітичні.

Про це йдеться у статті Пьотра Смоляра у провідному французькому виданні "Le Monde".

"Зумівши роздратувати одночасно і Брюссель, і Москву, президент Віктор Янукович не припинив надсилати суперечливі сигнали. Його компас - економічні інтереси, а не геополітичні альянси. Його доктрина - неприєднання", - пише автор.

Разом з тим, за його словами, традиційний поділ України між проєвропейським Заходом та російськомовним Сходом не може дублюватися у зовнішній політиці, тому українська держава повинна зробити свій вибір.

"Віктор Янукович тягне час, очікуючи на успіх від шантажу Європи. Незважаючи на відстрочку Єврокомісією його візиту до Брюсселю, Київ вважає, що ЄС парафує у грудні, як і планувалося, угоду про асоціацію. Але труднощі можуть розпочатись під час її ратифікації Двадцять сімкою", - йдеться у статті.

Разом з тим, як зазначає видання, якщо угоду про асоціацію з Україною не буде підписано, ця країна зробить висновки і повернеться обличчям до Сходу.

Автор цитує слова одного із радників Януковича, який резюмує ситуацію: "Росія нам каже: робіть, що хочете, але повертайтеся в нашу орбіту. Вони хочуть повної переорієнтації нашої політики. Європа говорить нам про принципи. Саме тому вона програє у пост-радянському просторі. У будь-якому разі, у неї тут ніколи не було багато амбіцій - вона мало що може запропонувати".

Зараз ви читаєте новину «Янукович тягне час, шантажуючи Європу - Le Monde». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі