четвер, 25 липня 2013 16:55

Янукович підписав закон, через який стане відомо хто контролює ЗМІ

Янукович підписав закон, через який стане відомо хто контролює ЗМІ
Віктор Янукович. Фото: www.ukrinform.ua

Президент підписав закон про забезпечення прозорості відносин власності у сфері ЗМІ.

Про це повідомляє 25 липня офіційний сайт Глави держави.

Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 409-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації".

Законом внесено низку змін, що передбачають введення обов'язкового зазначення в заяві про державну реєстрацію друкованого ЗМІ даних про юридичну або фізичну особу, яка здійснює контроль за засновником, власником друкованого ЗМІ, а також юридичну особу, за яким засновник, власник здійснює відповідний контроль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через соціальні мережі можна обрати пісні, які хор заспіває на День Хрещення Русі - ЗМІ

Новий закон також передбачає обов'язкове зазначення в кожному випуску друкованого ЗМІ (і у відношенні інформаційних агентств — ред.) прізвища та ініціалів особи, відповідальної за випуск відповідного номера видання, поряд з даними про назву видання, інформацію про засновника чи співзасновників, прізвище та ініціали редактора, тощо.

Закон також встановлює, що у разі якщо одним із співзасновників друкованого ЗМІ або телерадіоорганізації є фізична особа, то члени її сім'ї вважаються пов'язаними з нею особами, які контролюють відповідний ЗМІ.

Також встановлюється, що під час видачі ліцензії на мовлення, яка подається до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, обов'язкове слід зазначати відомості про пов'язаних осіб та акціонерів, які на момент подачі відповідної заяви володіють пакетами акцій більш як по 5 відсотків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович одним підписом "роздув" бюджет на 6,5 млрд. грн

Якщо ж такої інформації немає, то це може стати підставою для відмови у видачі ліцензії на мовлення.

Здійснення нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями вимог законодавства щодо складу їх засновників (власників) покладено на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

Зараз ви читаєте новину «Янукович підписав закон, через який стане відомо хто контролює ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі