вівторок, 22 січня 2013 12:26

Янукович не знижує загальний рівень криміналітету, а лише оточує себе охороною - політолог

Янукович не знижує загальний рівень криміналітету, а лише оточує себе охороною - політолог
фото: Укрінформ

Поява президента на богослужінні, присвяченому Водохрещі, у оточенні двох десятків охоронців свідчить, що українське суспільство надзвичайно криміналізоване.

Таку думку Gazeta.ua висловив професор кафедри політології та соціальних технологій Національного авіаційного університету Леонід Тупчієнко.

"За статусом першим особам держави належить персональна охорона. Передусім, міністру закордонних справ, міністру оборони і главі Служби безпеки. На персональну охорону, передбачену законом, має право і президент. Але на сьогодні охорона президента - це не просто атрибут. Сам президент не з чужих слів чи телерепортажів знає, що таке в сьогоднішніх умовах загроза життю. Але тут йдеться не про персональні страхи президента, а об'єктивна реальність. Так і не знайдено справжній вбивць бізнесменів Вадима Гетьмана і Євгена Щербаня. А в останні роки Україна знову стала об'єктом кілерських атак. Сьогодні влада показує, що ми вертаємося у 90-ті роки", - упевнений політолог.

На його думку, влада визнає свою слабкість. Кількість охорони вказує на те, що сьогодні така ж ситуація, яка була у 90-ті роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович в Давосі проігнорує ланч від Пінчука?

"Ми ж розуміємо, у якому середовищі формувалася наша влада. Вона була втілена, сформована, навчена, залякана національним і міжнародним криміналітетом. Про яку європейську традицію у питанні персоналізованої безпеки може йтися? Замість того, щоб вживати заходів безпеки для всіх громадян країни перша особа держави посилює персональну охорону. Це шлях в нікуди, неспроможність використати інші методи управління суспільством. Охорона, по-суті, дуже слабкий захист. Це безперспективний шлях, який викликає у людей огиду і незгоду з цим режимом", - підкреслює Тупчієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко закликала опозицію створити єдину партію, аби зупинити "каток Партії регіонів"

Окрім того, він нагадав, що Януковича часто сварять за Межигір'я і вертолітні майданчики. "У нього не було шансу піти іншим шляхом. Політичний режим в Україні формувався як олігархічно-кланова і кримінальна структура. І така поведінка президента - логічний розвиток цього режиму. Цим шляхом сьогодні пішли і олігархи, і менеджери, і банківські службовці", - сказав експерт.

Також він вважає, що сьогоднішня влада веде себе так, ніби прийшла на віки, "ніби вона залежить не від громадян, які її обирали, на неї сподівалися, а тепер її годують, а сама від себе. Президент остаточно йде шляхом розриву зв'язків з рядовими громадянами, забуваючи про суд божий".

Зараз ви читаєте новину «Янукович не знижує загальний рівень криміналітету, а лише оточує себе охороною - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі