середа, 27 грудня 2017 11:19

Антикорупційний суд: Transparency закликає Порошенка змінити законопроект

Антикорупційний суд: Transparency закликає Порошенка змінити законопроект
Окремі положення президентського законопроекту про антикорупційний суд не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії, - Transparency International. Фото: ЕРА/UPG

Організація по боротьбі з корупцією Transparency International просить президента Петра Порошенка врахувати рекомендації Венеціанської комісії і перевнести у парламент законопроект про антикорупційний суд.

Про це йдеться в заяві організації.

"Окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії... ТІ Україна пропонує президенту України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії", - ідеться в повідомленні.

Зокрема, проект закону передбачає лише дорадчу роль Громадської ради міжнародних експертів, негативне рішення якої може проігнорувати Вища кваліфікаційна комісія суддів України. У той же час Венеціанська комісія рекомендує надати міжнародним організаціям і донорам вирішальну роль у процесі відбору суддів.

Предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає всі злочини, підслідні НАБУ, однак розширена до низки злочинів, які будуть розслідувати Національна поліція та Держбюро розслідувань. Венеціанська комісія чітко зазначає, що юрисдикція суду має відповідати підслідності НАБУ і САП.

По-третє, законопроект визначає нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Крім стажу роботи і наукової діяльності кандидат повинен мати досвід протидії та боротьби з корупцією в судових установах за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон Порошенка про Антикорупційний суд розкритикували в Центрі протидії корупції

21 грудня Верховна Рада відкликала депутатський законопроект про створення антикорупційного суду, який не отримав схвалення "веніціанки". Наступного дня президент вніс свій проект закону під №7440.

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційний суд: Transparency закликає Порошенка змінити законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі