четвер, 03 березня 2011 17:15

Активіст "податкового Майдану" в СІЗО дивився новини разом з єгерем Лозінського

Активіст "податкового Майдану" в СІЗО дивився новини разом з єгерем Лозінського

Сьогодні столичний Апеляційний суд випустив на підписку про не виїзд активіста "податкового Майдану" Ігоря Гаркавенка. В інтерв'ю Gazeta.ua він розповів, що не вважає себе винним у псуванні гранітної плитки і що сидів в одній камері з Василем Перепелицею, єгерем Голованівського лісництва, одним з подільників екс-депутата від БЮТ Віктора Лозінського.

- Плитку я не чіпав, - каже Гаркавенко на виході з будівлі суду. - Яка взагалі про це може бути розмова. Мені 37, я пишу книжки. Я в руки не взяв би цю арматуру або мотузку. Крім того, я на той момент сильно застудився. Ще злився на себе - стільки чекав, ось почалося, а я не зміг толком взяти участь.

Звинувачення просто смішне. Адже всі знають, що майдан це таке місце, де завжди проводяться акції. Обидва табори, і помаранчеві, і сині, б'ють цю плитку вже стільки років - з 2004 року. І тут такий резонанс.

Найперша розмова зі слідчим, це був Рябчук О. В., почалася з того, що переді мною поклали лист з фотографіями яскравих персонажів податкового майдану. Слідчий сказав: "Або будемо розмовляти, або вибирай сам". Я тоді був налаштований оптимістично. Сказав йому що типу, ти знаєш, де я був і скільки, і ти мене хочеш налякати. Відмовився взагалі говорити про цих людей.

Повинен сказати, що в СІЗО все ще перебуває Олег Заплаткін. Він так само незаконно заарештований. Він вперше прийшов до наметового містечка 28 листопада. Жив у наметі, іноді стояв на посту на пропускному пункті. До вбивання арматури він не має відношення.

Поясніть, чому ви підтримали протест підприємців?

- Найперша організація, в яку я вступив - це Партія слов'янської єдності. Я завжди говорив про союз братніх народів - Росії, Білорусії та України. Янукович зараз представляється таким політиком, який сходиться з кремлівським режимом. Він їх шанує і наслідує. Так склалося, що якщо люди виступають проти Януковича, то це автоматом означає, що вони проти Росії. Але ми можемо запитати в якій мірі Кремль відповідає російському народу? Він не відповідає. Значить, не відповідає і Янукович. Я виступаю проти нього, як і підприємці. Але це не означає, що я не дотримуюся ідеї слов'янської єдності.

Чим ви займалися в СІЗО?

- Подібного роду труднощі намагаюся використовувати з користю. Вів там щоденник, читав літературу, на яку не було часу зосередиться: Мірчу Еліаде "Історія віри та релігійних ідей" і Юліуса Евола "Герметична традиція". Займався психонетикою мого друга Олега Бахтіярова. Раніше засинав на його предметах. А у в'язниці він пішов.
Скарг на працівників СІЗО у мене немає. Люди, які не бачили харківське СІЗО 97 року, полтавське 2000 року, львівське і дніпропетровське 2002, у них могли б бути скарги до Лук'янівської в'язниці. Так як я все вище перераховане бачив і пам'ятаю, то скарг у мене немає.

Чим вас годували?

- Завдяки друзям, яких у мене не набагато менше, ніж у Юри Луценка, я не їв те, що там дають. Так що харчувався тим, що передавали друзі.

Сьогодні третій день голодую. Після початку голодування мене перевели на спецпост, в камері вели відеозйомку. У мене був чай, цукор і кава. Медики не оглядали, бо пройшло мало часу.

В якій камері ви перебували?

- Камера 3 на 6 метрів. Сидять чотири людини. Зі мною сидів подільник Лозинського. Це був єгер. Він людина раціональна, доросла. Йому 52 роки. Про справу він не говорив. Ми з ним спілкувалися на тему історії, радянського минулого. Не так давно його перевели в іншу камеру. Кожен день годував голубів. Брав хліб, який на баланду приносять. Ліпив з нього кулі тіста. Насипав на підвіконня маленькі кульки і голуби паслися там кожен день. Їх там штук сорок прилітало. Його перевели, а вони продовжували прилітати. Місяць літали.

Ще двоє зі співкамерників звичайні. Один з них був десять років у бігах, хоча злочин передбачає ув'язнення до трьох років. Йому дали рік, він скоро їде на табір. Четвертий сусід - людина з другої судимістю, уже рік у СІЗО.

Ми з ними зазвичай лягали в 6-7 ранку. Дивились телек, розмовляли, кросворди розгадували.

У єгеря був свій телевізор з антеною. Він ловив більше каналів. Коли його перевели, забрав телевізор з собою. До нас зайшов інший телевізор, який приймає менше каналів. Більше за все я був незадоволений тим, що на єгеря телевізорі "5 канал" показував, а на цьому немає. А новинами найбільше насичений "5 канал". Дізнавався все там.

Чи бачили Юрія Луценка, який теж перебуває в Лук'янівському СІЗО?

- Луценко був далеко. Він у 158 камері, а я в 112-ій в іншому корпусі. Наш корпус називається "Столипін", а той, де Луценко, - "Катька". Це спецпост, там смертники і довічні сидять. З нашого вікна видно їхні вікна. Єдині вікна на СІЗО, які завішені, на сленгу, "баянами". Це коробка з залізними жалюзі, яку вішають на вікно.

Зараз ви читаєте новину «Активіст "податкового Майдану" в СІЗО дивився новини разом з єгерем Лозінського ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі