середа, 19 травня 2021 19:48

Аксьонова у Раді мала б зупинити РНБО, а не блокування трибуни

Аксьонова у Раді мала б зупинити РНБО, а не блокування трибуни
"У Верховній Раді ми побачили шоу, яке немає жодних наслідків", вважає Олександр Кочетков. Фото: amazing-ukraine.com

Патріотичні сили у Верховній Раді вирішили зарахувати собі імідж-акцію, коли блокували трибуну і не пускали Андрія Аксьонова скласти присягу. Однак політичний піар не дав жодного результату, розповідає Gazeta.ua політолог Олександр Кочетков.

"Спротив щодо цього депутата від сил, які роблять вигляд, що вони патріотичні, був політичним піаром. Аксьонов присягу все одно склав, але вони зарахували собі імідж-акцію. Така імітація боротьби. Якби ці партії, хотіли мати серед депутатів виключно громадян України, прийняли би поправки до закону про громадянство. Наприклад, якщо людина претендує на будь-яку посаду у владі, вона не має права мати подвійне громадянство. Ми побачили шоу, яке немає жодних наслідків", – говорить Кочетков.

На цю ситуацію мала реагувати РНБО, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада створила нову ТСК: що відомо

"Можна було реагувати на те, що цей депутат міг бути причетним до організації так званого "референдуму". Тут повинна була спрацювати РНБО. Ось тут санкції будут цілком доречні. Але там теж цілковитий піар, а не захист національних інтересів", – говорить політолог.

Він також додає: "Поставити крапку може СБУ. Її завдання випереджати, зупиняти дії, які загрожують національній безпеці. Звісно, організація так званого "референдуму" – це загроза територіальній цілісності. Повинно бути розслідування СБУ та Офісу генпрокурора. Випереджаючим чином можуть бути санкції з боку РНБО, які не дозволять такому депутату скласти присягу. Відразу повинно бути слідство, а не через рік. Тоді можна зняти всі питання. Щоб це працювало, потрібно змінити повністю систему влади, щоб вона більшою мірою залежала від виборців. Щоб вони могли відкликати депутата, міністра, які не виконують публічних зобов'язань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль подав кандидатури нових міністрів

Кочетков також зазначає, що серед тих, хто блокував трибуну, були представники партії "Європейська солідарність". На думку політолога, так намагаються зняти питання щодо співпраці з Медведчуком.

"Співпраця Петра Порошенка за часів президентства з Медведчуком – це загальновідомий факт. Медведчук був переговірником з Кремлем. По-друге, вони на двох розігрували партію протиборства – один активізує патріотичний електорат, інший – проросійський. Вони були певними політичними партнерами. Такими патріотичними акціями хочуть сказати "З Медведчуком співпрацювати ми ніяк не могли". Хоча могли", – наголошує політолог.

Колишнього мера Добропілля Андрія Аксьонова, про якого раніше повідомляли, що він має російський паспорт і був причетний до так званого "референдуму" 2014 року в Донецькій області, не пустили до трибуни Верховної Ради складати присягу народного депутата. Коли Аксьонов почав зачитувати не з трибуни присягу, у залі вигукували: "Ганьба!"

Зараз ви читаєте новину «Аксьонова у Раді мала б зупинити РНБО, а не блокування трибуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі