пʼятниця, 29 листопада 2013 15:20

Ахметов знову перший: складено рейтинг бізнесменів, для яких "покращення" вже настало

Ахметов знову перший: складено рейтинг бізнесменів, для яких "покращення" вже настало
фото: lifedon.com.ua

Мільярдер Рінат Ахметов вже вкотре став найбагатшим українцем, у 2013 році його статки склали 18,3 млрд. доларів. Це стало відомо із рейтингу найбагатших українців, який журнал "Кореспондент" спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital складає вже восьмий раз.

Окрім бізнесмена Ріната Ахметова, який очолює рейтинг найуспішніших вже вісім років, до першої десятки також потрапили Геннадій Боголюбов, який у 2013 став багатшим і зараз має 3,9 млрд доларів. Боголюбов володіє активами у сфері фінансів, металургії, хімічної та харчової промисловості, паливно-енергетичному секторі. У 2013 він продав свою долю у журналі Фокус, газетах Комсомольська правда (Україна) та Теленеделя (Росія), для угоди, у ході якої Сергій Курченко придбав Український медіа Холдинг.

На другому місці цього року опинився Ігор Коломойський з активами 3,5 млрд доларів. Серед сфер діяльності Коломойського - фінанси, медіа та авіаперевезення. У грудні 2012 року підконтрольний бізнесмену сумнозвісний Аеросвіт приступив до процедури банкрутства,тоді борг компанії у тричі перевищував балансову вартість активів. Проте цей форс-мажор не нашкодив Коломойському. Усе обладнання та персонал відійшли до його Міжнародних авіаліній України.

На четвертому місці Віктор Пінчук, який став трохи бідніше - його активи 2,98 млрд.дол. замість торішніх 3,2 млрд. дол. Пінчук займається металургією, фінансами та медіа. У 2012 році побудував у Дніпропетровську електросталеплавильний завод, інвестувавши в нього 700 млн.дол. На п'ятому місці вже не новачок рейтингу - нардеп Вадим Новинський і його 2,8 млрд. Дол. Новоспечений громадянин України у липні 2013 року у Севастополі був обраний народним депутатом України, а восени він вступив до лав Партії регіонів. Сфера бізнес-інтересів Новинського - металургія.

Серед новачків рейтингу - "золотий хлопчик" Сергій Курченко, відомий своїми гучними купівлями. Він займає сьоме місце серед найбагатших. У 2012 році він викупив у Олександра Ярославського харківський футбольний клуб Металіст, а у 2013 об'єднав свої активи у групу компаній ВЕТЕК, після цього Курченко прикупив Одеський НПЗ, а також, і Український медіа холдинг, у тому числі, журнал Кореспондент.

Дмитро Фірташ, який у минулому рейтингу був у першій п"п'ятірці, значно зменшив свої статки та з 2,3 млрд. дол. опинився на восьмому місці. Фірташ "майстер на всі руки", він займається енергетикою, фінансами, нерухомістю та агарною промисловістю.

"Шоколадний король" Петро Порошенко, який останнім часом відчував значні складнощі з російською митницею через продукцію Roshen, опинився на "щасливому" 13 місці, наразі Порошенко володіє одним млрд. дол. Також, в своїх активах Порошенко вдалося зберегти Агропродінвест та 5 канал.

В цілому ж, цьогорічний рейтинг не має несподіванок, треба лише додати, що з родини президента Януковича, у рейтингу опинився старший син глави держави - Олександр Янукович, який має 367 млн. дол., це майже втричі більше його минулорічних статків - 133 млн. дол. Син президента займається фінансами та будівництвом.

При складанні рейтингу враховувалась уся доступна офіційна інформація про власників компаній, дані інвестиційних меморандумів, які видають при випуску корпоративних облігацій. Потім експерти Dragon Capital проводили безпосередню оцінку активів.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов знову перший: складено рейтинг бізнесменів, для яких "покращення" вже настало ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі