понеділок, 29 березня 2021 12:46

Адмінресурс і підкуп: "Опора" оцінила довибори в Раду

Адмінресурс і підкуп: "Опора" оцінила довибори в Раду
Мешканцям Покровська, який є центром округу №50, роздавали 2 пакети. В одному - продукти харчування, в іншому - маска і агітація за кандидата Андрія Аксьонова. Фото: @opora

На довиборах у Верховну Раду по округах №50 в Донецькій області та №87 в Івано-Франківській застосовувався адмінресурс і підкуп. Про це повідомила голова Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська в понеділок.

"Загальні проміжні оцінки наступні. Кампанія в обох округах була доволі конкурентною. Але й конфліктною.

Ми фіксували факти, які мають ознаки зловживання адміністративним ресурсом в інтересах різних кандидатів. Це стосується 87-го і 50-го округу.

Мали місце факти використання контексту пандемії, які впливають на хід виборчого процесу. Зокрема, кандидатами здійснювалася благодійна діяльність, яка мала ознаки підкупу. Або від імені безпосередньо кандидатів, або благодійних організацій, які мають стосунок до кандидатів", - розповіла Ольга Айвазовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під дільницею люди ставали в чергу, брали по 500 грн

"У день голосування наші спостерігачі зафіксували 41 інцидент, який стосувався ходу організації волевиявлення, ранкового засідання, голосування і підрахунку голосів.

Найменша кількість порушень якраз стосується етапу підрахунку голосів. Поодинокі інциденти, які мали ознаки, зокрема, включення в протоколи недостовірних відомостей. Але це стосувалося не безпосередньо результатів, а даних щодо часу складання протоколів. Так звані "протоколи з майбутнього", які ми фіксуємо постійно", - розповіла голова "Опори".

"Пандемія виступила "легітимним" приводом для роздачі товарів, послуг, обладнання лікарням, іншим юридичним особам і виборцям. Ризик у тому, що значна частина виборців лояльно сприймає таку активність. Оскільки вона пояснюється активністю протидії пандемії.

Виборча кампанія показала велику кількість інцидентів, які мають ознаки непрямого підкупу виборців. І Національна поліція має ще дати правову оцінку кожному такому інциденту. Зокрема тим, які вчинялися народними депутатами в переддень дня голосування. Коли від імені партій і фондів лікарням надавалося обладнання", - сказав аналітик "Опори" Олександр Клюжев.

28 березня у 2 округах у Донецькій та Івано-Франківській області відбулися довибори до Верховної Ради. Результати виборів мають оголосити не пізніше 12 квітня.

Явка в Донецькій області становила 20,99%, в Івано-Франківській - 35,05%.

Дані екзитполів можна прочитати тут.

Зараз ви читаєте новину «Адмінресурс і підкуп: "Опора" оцінила довибори в Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі