вівторок, 25 березня 2014 17:21

Яценюк буде реалізовувати програму комуністів — експерт

Яценюк буде реалізовувати програму комуністів — експерт
Арсеній Яценюк. Фото: www.radiosvoboda.org

Влада підняла питання ліквідації обласних державних адміністрацій, бо дотримується компромісу щодо повернення до Конституції 2004 року.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Це виглядає трохи специфічно, бо фактично Арсеній Петрович буде реалізовувати гасло та програму комуністів. Це вони виступають за те, аби передати всю владу радам. Місяць-півтора тому Компартія пропонувала децентралізацію або федералізацію влади. Це де-факто відбулося, бо повернення до Конституції 2004 року веде до того, що відпадає необхідність у жорсткій президентській вертикалі. Влада хоче передати на місця значну частину повноважень. Враховуючи, що місцеві президентські адміністрації були ще й корупційною вертикаллю, було б слушно її демонтувати, але не відразу, а покроково. Бо країна знаходиться у стані між війною та миром, тому різкі кроки можуть нашкодити. Має бути страховка від сепаратизму", - зазначив він.

За словами експерта, йде пошук балансу інтересів між центром та регіонами, без чого країна може не пройти іспит на єдність.

"Якщо такі зміни впроваджувати за 24 години, то це може призвести до посилення сепаратистських настроїв у місцевих елітах. Треба убезпечитися на рівні конституційних норм. Наприклад, якщо якась територія намагатиметься вийти зі складу України, то лише через всеукраїнський референдум. Бо юристи та правники залишили законодавчу діру, якою скористався Путін щодо Криму", - зауважив Золотарьов.

Нагадаємо, прем'єр Арсеній Яценюк заявив про необхідність ліквідації обласних державних адміністрацій, як органів виконавчої влади в країні, і делегування їх повноважень новоствореним виконкомам.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк буде реалізовувати програму комуністів — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі