субота, 22 березня 2014 12:09

"Я хочу отримати громадянство України, бо Росії уже не потрібен" - Бєлковський

"Я хочу отримати громадянство України, бо Росії уже не потрібен" - Бєлковський
Станіслав Бєлковський ipress.ua

Російський політолог та публіцист 43-річний Станіслав Бєлковський хоче отримати громадянство України. Саме він назвав психічний стан Путіна під час агресії Росії проти України як "гіпертоксичну шизофренію". До цього він неодноразово виступав як з критичними публікаціями та коментарями на адресу Кремля.

- Суспільно-політична атмосфера в Росії не дозволяє людині моїх поглядів жити та спокійно працювати, - пояснює він Gazeta.ua- Тому я хотів би знайти для себе нову нішу в Україні. Багато років присвятив цій країні, розмовляю українською. Зараз вивчаю питання щодо отримання громадянства. Поки жодної відповіді не отримав. Все ще чекаю. Живу тимчасово в Берліні. Понад усе хочеться, щоб сучасна Росія стерла мене зі своєї пам'яті. Такі спогади добра не принесуть.

Ви оголосили війну Путінському режимові?

-Моє бажання не варто розглядати як антиросійський крок. Не збираюсь воювати з Путіним. Мої ресурси та його – це дві великі різниці. Я не воїн, який йде на смерть проти президента. Моя позиція усім добре відома, ніколи її не приховував. З самого початку був проти анексії Криму, проти війни. Впродовж багатьох років жорстко критикував політику Путіна. Попри це залишаюсь патріотом Росії. Ніколи й гадки не мав, що колись доведеться залишити рідну країну.

А вам раніше пропонували прийняти закордонне громадянство?

- Були такі можливості. По батьковій лінії я етнічний поляк, а по материній - єврей. Проте ніколи не виникало бажання покинути Росію. Навіть з огляду на численні публічні конфлікти з представниками правлячої еліти. Це моя перша спроба залишити батьківщину. Ніколи не вважав себе великою людиною. Швидше - пересічний свідомий громадян, якому не подобається те, що коїться в його державі. Ми втрачаємо крихти надії на те, що в найближчій історичній перспективі влада в Росії зміниться мирним шляхом.

Яка кількість росіян готова прийняти українське громадянство?

- Статистики не знаю. Серед моїх знайомих така перспектива виглядає доволі привабливою. Деякі представники активної частини російського суспільства, які незадоволені тим що відбувається в країні, хочуть отримати новий простір для креативної діяльності в України. Моє бажання - це виключно особисте. Думаю, буду корисний Україні. Якщо хтось з росіян захоче запитати мене про досвід отримання громадянства, то підкажу за можливості. Але на цьому не будуватиму антиросійську політичну кампанію. Рівень невротизації в Росії зараз такий високий, що стає небезпечним. Дуже добре усвідомлюю різницю мого масштабу та російської влади.

Чим плануєте займатись в Україні?

- Культурними проектами. Зокрема, пропагувати російську культуру. Адже в новій європейській Україні, яка виникне після всього цього конфлікту, російська мова та культура стануть невід'ємними частинами суспільного контексту та національним активом. Протиріччя між україномовними та російськомовними людьми щезнуть. Моя ціль - примирити народи.

Йти у велику політику не збираєтесь?

- Я не політик і не намагатимусь втиснутись в українську політичну орбіту.

Чого не вистачає освіченим росіянам, інтелектуальній еліті, яка покидає батьківщину і шукає щастя по всьому світові?

- Все те, що відбувається в Росії, не можна назвати поверненням до Радянського Союзу. Не зважаючи на тоталітарну систему, інтелектуальне життя в СРСР було досить жвавим. Сьогодні ми спостерігаємо спрощення Росії. Переважною силою в країні стають гопники. Руйнується освіта, не дуже здорова ситуація у культурній сфері. Я не звинувачую в цьому Володимира Путіна, адже не варто перебільшувати його роль. Він не сильно впливає на тренди, які виникли ще в 1990-х роках. Росія все глибше занурюється в соціальний песимізм. Ситуація в Криму тільки закріпить ці настрої. Тому активні та освічені люди шукають кращої долі за кордоном.

Що очікує країну, інтелектуальна серцевина якої поступово від'єднується він неї?

- А яка доля може бути в країни, яку залишає інтелектуальна еліта. Прогноз сумний. Найгірше те, що пріоритети в державі не пов'язані з креативними людьми. Головна цінність - гроші. Влада не опирається на інтелектуальну частину суспільства. Що ж у такому випадку можна зробити! Сил протистояти цьому зараз немає. А працювати на Кремль – не кожен зможе.

Чи можна створити в Україні соціокультурний та політичний простір, який притягуватиме до себе інтелектуалів та соціальну активних людей?

- Будь-яка еліта формується за рахунок формулювання пріоритетів. Суспільство розвивається, коли йому дійсно потрібні мізки, знання, наука, креативні ідеї. Якщо Україна обере такий тренд, то шанси на створення національної держави європейського, а не радянського зразку, дуже високі. Розумію, зараз Україні боляче втрачати Крим, але головне – не повторити помилок 2004 року. Мені здається, що лідери Майдану розуміють - на 100% довіряти політикам не можна. Їх треба контролювати. І тут виникає нове вікно можливостей. Цим слід скористатись, аби прискорити шлях України до самої моделі національної української державності. Переконаний, що російська культура та мова у процесі великого побудови нової української ідентичності теж відіграє свою роль. Не як інструмента експансії Кремля, а як величезний національний актив України.

Велика частина культурної інтелігенції підтримує дії Путіна в Криму. Чому вони так відкрито не люблять українців?

- Це залежність від цінностей та фінансових преференцій путінського режиму. Адже президент РФ забезпечив ексклюзивні фінансові умови для існування певної частини культурної еліти. Я не вважаю, що всі ці люди дійсно ненавидять українців. В приватній розмові вони ніколи не підтвердять свою ненависть. Усі ці діячі пов'язані з Путіном певними зобов'язаннями та відпрацьовують свій хліб. Не треба перебільшувати реальну нелюбов росіян до України.

Чи реально примирити два народи після анексії Криму?

- Погіршення україно-російських стосунків - це історична помилка, виправити яку буде не просто. Такі люди як я можуть сприяти примиренню, покращуванню відносин на рівні народів, не зважаючи на політичну атмосферу. Епохи змінюються. За останні 100 років історичний шлях надзвичайно прискорився. Надія завжди є.

Якщо отримаєте українське громадянство, то у можливій україно-російській війні за кого воюватимете?

- Я ніколи не брав участь у війнах. На таке питання складно відповісти. Будь-який поганий мир кращий хорошої війни. Звісно, громадянином якої країни буду, ту і захищатиму. Завжди відкрито підтримував Україну в кримському конфлікті. Так що в Росії внаслідок розгорнутої піаркампанії отримав статус зрадника. Ніколи не відходив від своєї позиції і не відійду, навіть з огляду на всі ті проблеми, які накликав на себе.

А до Криму цього літа поїдете відпочивати?

- Люблю Крим, проте не хочу рухатися в напрямку Москви взагалі. Розумію, що офіційній Росії я не потрібний. Звісно, залишається частина інтелігенції, яка співчуває моїй позиції, а я співчуваю їм. Користуючись нагодою, прошу усіх громадян України, які вважають, що можу бути корисним для України, підтримати мої прагнення, бо від цього багато залежить.

Зараз ви читаєте новину «"Я хочу отримати громадянство України, бо Росії уже не потрібен" - Бєлковський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі