середа, 26 вересня 2018 08:12

20 років у політиці: Порошенко розпочинав з "регіоналами", а президентом став на Майдані
21

Свою політичну кар'єру майбутній президент почав 1998-го
Фото: Вікіпедія
Партія "Солідарність" на початку 2000-х на півроку увійшла до партії, яку згодом назвуть Партія регіонів
Регіоналів Порошенко проміняв на "Нашу Україну" Ющенка
2002 та 2006 Порошенко потрапив до Верховної Ради, на фото він із Юлією Тимошенко
Нардеп Порошенко 2004-го відвідує фотовиставку, наступного року він очолить РНБО

Сьогодні, 26 вересня 2018 року, президент України Петро Порошенко відзначає 53-річчя. Він народився 26 вересня 1965-го у місті Болград на Одещині.

У політику він прийшов 20 років - на початку 1998-го. Gazeta.ua нагадує яким був шлях Петра Олексійовича до президентського крісла.

Освіту на міжнародних економічних відносинах він отримав в Київському національному університеті Тараса Шевченка. Згодом почав займатись бізнесом — керував кількома підприємствами, у 90-ті придбав кондитерські підприємства. Об'єднав їх у групу "Рошен" - найбільшу кондитерську фабрику в Україні.

Крім "Рошену" має завод "Кузня на Рибальському", "Укрпромінсвет-агро". Володіє "5 каналом" та Міжнародним інвестиційним банком. До 2009-го мав частку у корпорації "Богдан".

У політику Порошенко прийшов 1998-го — став членом Соціально-демократичної партії. За два роки створив партію "Солідарність". Партія Порошенка на кілька місяців увійшла у "Трудову солідарність України" – згодом її перейменують у Партію регіонів. З майбутніми регіоналами Порошенко пропрацював півроку.

"Солідарність" 2001-го увійшла до виборчого блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка, Порошенко став керівником виборчого штабу. 2002 та 2006 за списками "Нашої України" президент потрапив до Верховної Ради. Очолював комітети з питань бюджету та фінансів.

У лютому 2005 — секретар РНБО. За два роки — голова Ради Нацбанку. Рік працював міністром закордонних справ. В уряді Миколи Азарова — міністр економічного розвитку і торгівлі. В 2002 році пройшов у Верховну Раду, там — був позафракційним членом Комітету з питань європейської інтеграції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обігнав Порошенка - опитування

У грудні 2013-го вийшов на Майдан під час сутичок протестувальників із спецзагоном "Беркут". Після цього кроку почав рости його рейтинг. На президентських виборах 2014-го отримав 54, 7% голосів. За його президентства відбулось декілька реформ — децентралізація, декомунізація, реформи поліції, генпрокуратури, судової системи. Україна заявила про бажання вступити до НАТО, підписала Угоду про асоціацію з ЄС, отримала безвіз із країнами Європи. Створили низку антикорпуційних органів — САП,НАБУ, НАЗК.

На наприкінці серпня 2018-го Петро Порошенко заявив про вихід із договору про про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ. Україна відмовилась продовжувати цей договір на наступні 10 років. 17 вересня президент підписав указ РНБО про припинення документу.

Зараз ви читаєте новину «20 років у політиці: Порошенко розпочинав з "регіоналами", а президентом став на Майдані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі