вівторок, 30 квітня 2019 08:12

1200 фактів агресії та 90 кг паперів: чим Україна тисне на Росію в міжнародних судах

1200 фактів агресії та 90 кг паперів: чим Україна тисне на Росію в міжнародних судах
Загалом у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі більше 1200 фактів збройної агресії проти України. Фото: Фокус

Чотири роки тому, 30 квітня 2015-го, Генеральна прокуратура передала Кабінету міністрів матеріали про злочини Російської Федерації. Звідти справу передали до Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

Серед іншого, у міжнародний трибунал передали докази про причетність до вчинення злочинів вищих посадових осіб Російської Федерації та керівників терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР". Загалом у суді більше 1200 фактів збройної агресії проти України.

"Ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною та Російською Федерацією", - вказали 14 листопада 2016 року у попередньому звіті канцелярії прокурора Міжнародного кримінального суду у цій справі.

16 січня 2017 року Україна подала перший в історії своєї незалежності позов проти Росії до Міжнародного Суду Організації Об'єднаних Націй. Росію просять визнати порушницею Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму від 9 грудня 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації від 21 грудня 1965 року. Україна вимагає виплатити компенсації внаслідок збиття МН17, обстрілів житлових кварталів Маріуполя, Краматорська, Волновахи, терактів у Харкові та інших містах.

Росію у позові називають фінансистом тероризму через псевдореспубліки "ДНР" та "ЛНР". Просять визнати країною, яка дискримінує кримських татар та українців в окупованому Криму.

"Сьогодні РФ отримає від нас своєрідний "подарунок" в МС ООН. Він важить близько 90 кг, складається з 17 500 сторінок тексту і міститься в 29 томах. Подаємо наш меморандум по фінансуванню тероризму і расовій дискримінації", - заявив у червні минулого року міністр закордонних справ Павло Клімкін.

В Європейському суді з прав людини розглядаються 5 міждержавних справ України проти Росії. За порушення прав людини в Криму (лютий — вересень 2014 року), за порушення прав людини на Донбасі (лютий — вересень 2014 року), за порушення прав людини в Криму (осінь 2014 – літо 2015 року), за порушення прав людини на Донбасі (осінь 2014 – літо 2015 року) та викрадення дітей-сиріт та дітей з інвалідністю.

28 лютого 2018-го у Стокгольмському арбітражі Нафтогаз домігся компенсації у сумі $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних справ у Стокгольмі Газпром має сплатити $2,56 млрд на користь Нафтогазу.

Зараз ви читаєте новину «1200 фактів агресії та 90 кг паперів: чим Україна тисне на Росію в міжнародних судах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі