пʼятниця, 19 квітня 2019 16:40

10 фактів із життя Олега Дубини

Екс-віце-прем'єр України Олег Дубина після президентських виборів може увійти в команду Володимира Зеленського

Політичний важковаговик Олег Дубина, за плечима якого керування великим комбінатом "Криворіжсталь" та робота у команді Віктора Ющенка, повертається у велику політику. Одразу кілька видань із посиланням на власні джерела написали про участь Дубини у команді Володимира Зеленського.

За даними Еспресо.TV, колишній високопосадовець може обійнят посаду секретаря РНБО. Ми вирішили нагадати 10 фактів про Олега Дубину.

  Політичну кар'єру Олег Дубина почав в 2001 році
Політичну кар'єру Олег Дубина почав в 2001 році

1. 60 років. Народився 20 березня 1959 року у селі Єлизаветівка Дніпропетровської області.

2. За фахом — інженер-технолог. Закінчив Дніпропетровський металургійний інститут та Дніпродзержинський державний технічний університет. Кандидат технічних наук. Кандидатська дисертація - "Розробка ресурсозберігаючих режимів при твердненні та нагріві сталевих злитків та заготовок", яку Олег Вікторович захистив у Національній металургійній академії України.

3. Пройшов шлях від слюсаря-електрика на Дніпровському металургійному комбінаті до генерального директора Криворізького державного гірничо-металургійного комбінату "Криворіжсталь".

4. Свою політичну карєру Олег Дубина розпочав у 2001 році. У січні 2001-го він прийшов в уряд Віктора Ющенка на посаду віце-премєр-міністра з питань промислової політики. Дубина чи не єдиний, хто лишився в уряді після відставки уряду Ющенка — вже в урядовій команді на чолі із Анатолієм Кінахом. Але вже у статусі першого віце-премєра.

5. З командою Віктора Януковича у Олега Дубини відносини не склалися. Очевидно, через тодішній конфлікт "донецьких" і "дніпропетровських". Утім, Олег Вікторович перейшов у команду Леоніда Кучми — спершу у статусі президентського радника, згодом — заступника секретаря РНБО, а пізніше — голови НАК "Енергетична компанія України".

6. До великої політики Дубина повернувся лише у 2007 році. 24 грудня 2007 року він був призначений головою НАК "Нафтогаз України" за квотою БЮТ. До того ж він безуспішно пробував балотуватися до Верховної Ради за списком Блоку Володимира Литвина (№25 у списку). У березні 2010 року — вже після приходу у президентське крісло, лишив крісло голови НАК "Нафтогаз".

7. Олег Дубина був одним із головних переговорників із Російською Федерацією щодо постачання російського газу до України. Він завжди обстоював чітку проукраїнську позицію. Взимку 2009 року Дубина, як голова НАК "Нафтогаз України" навідріз відмовився підписувати документи про постачання російського газу до України за ціною $450 за тисячу кубометрів без відповідних директив прем'єр-міністра. Пізніше заявив, що змушений був підписати цей контракт, оскільки на цьому наполягала Юлія Тимошенко.

8. У 2008 році Олег Дубина став співвласником "Запорізького сталепрокатного заводу", утім через чотири роки продав акції підприємства. Нині є бенефіціаром виробника твердопаливних котлів ТОВ СП "Екометал" (Красилів, Хмельницька обл.), ТОВ "Індустріальні інвестиції XXI століття" (Київ) і ТОВ "Чаплинка-Іскра" (Дніпропетровська обл.), яке будує сонячну електростанцію.

9. Під час першого походу у владу Олег Дубина вважався креатурою співвласників корпорації Індустріальний союз Донбасу (ІСД) Віталія Гайдука і Сергія Тарути. Нині його появу у оточенні Володимира Зеленського в статусі радника із економічних питань повязують з тим, що у час становлення команди КВК "95-ий квартал" Дубина, який очолював "Криворіжсталь", допомагав Зеленському. Саме це, як вважають аналітики, і проклало шлях екс-віце-прем'єра в команду художнього керівника "Студія Квартал 95".

Зараз ви читаєте новину «10 фактів із життя Олега Дубини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі