понеділок, 05 вересня 2011 12:24
Володимир Пилипчук
Володимир Пилипчук
Академік Академії економічних наук, професор

"Регіоналам" потрібно позбутися хвороби васала та припинити курс на Росію

На сьогодні вже й Партію регіонів дивує позиція Росії. Чим більші поступки Росії робить Україна, тим жорсткішою стає позиція Росії в газових питаннях і в обмеженні українського експорту на російський ринок, тим стають ширшими апетити Росії на українське майно, на право визначати внутрішню і зовнішню політику України.

Але уряд продовжує пошук нових сфер діяльності, в які слід „впустити" Росію взамін на її згоду на встановлення для України справедливої, європейської ціни на газ. І це мені нагадує позицію п'яниці, що виносить від сім'ї черговий кусень сала, щоб купити собі чергову пляшку горілки.

Я розумію, що в команди Януковича є зобов'язання перед російським керівництвом. На мій погляд, помилкою Януковича та його МЗС є також і ставка на повторне президентство Медвєдєва.

Мєдвєдєв – дерев'яний сфінкс на носу вітрильника під назвою „Росія". На капітанському містку вітрильника до кінця свого життя (варіант – до розпаду РФ) буде Путін, як би офіційно його посада не називалася... Але хто б не був за штурвалом Росії, ПР марно надіятися що Росію в принципі можна задовольнити „піддавками". Виходить, ПР не вчить історії України із-за принципу, але й не знає толком історії Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Януковича немає жодних прагнень і планів щодо євроінтеграції

Катерина ІІ знищувала своїх коханців, Іван Грозний вбив сина, Сталін винищував і ворогів і соратників. Росія „самостійно" знищила не лише ворожу Німеччину Гітлера, але нищила й братні Угорщину та Чехію. Не кажучи вже про багатовікове нищення України-Русі. В Росії в повазі лише одна „дипломатія" як для недругів, так і для друзів, і тримається вона на двох засобах – „топор и плаха". Така в них планида. І нема на те ніякої ради. Тому виголошений Президентом на урочистостях до Дня Незалежності курс на розширення і продовження стратегічного партнерства з Росією - шлях на ешафот. В тому числі й для олігархів ПР. Не слід звіряти свій годинник з кремлівськими курантами, бо у загально-цивілістичному вимірі вони зламані.

Влада України намагається й надалі спільно з Росією будувати нові і модернізувати старі літаки, вести спільну підготовку фахівців не помічаючи, що найвищий покажчик ефективності російської авіації формалізовано в „нанотехнологічній" формулі: „Все погибшие в катастрофе – опознаны".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія шантажує Україну, щоб повернути собі статус супер держави" - європейський експерт

Влада України продовжує ідеалізувати російський вектор розвитку, за яким небажання самої влади лягти під Росію, чи поміняти позу на іншу, екзотичнішу, розцінюється Росією як „враждебные действия". В цих же позах з Росією „команда професіоналів" намагається вести Україну в Європу. В той час громадяни України все більше працюють лише за їжу.

Я порекомендував би ПР позбутися хвороби васала, провести курс на реальну євроінтеграцію України, а у взаєминах з Росією пройти зворотній шлях, як такий, що сподівань України не виправдав.

Тобто слід здійснити наступне: скасувати закон про позаблоковий статус України, відновити співпрацю по плану дій щодо вступу в НАТО (ПДЧ), погодитися на розміщення американських об'єктів ПРО на території України, відновити відслідковування розвідувальної і підривної діяльність спецслужб Росії на території України і підняти їх до рівня найважливіших завдань СБУ, скасувати Харківські Угоди, залишити в силі конституційне положення про завершення терміну базування ЧФ в Севастополі в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович вирішив налякати Росію Стокгольмським судом

Всі ж ці рішення приймалися командою ПР на прохання чи вимогу Росії в обмін на „вічну дружбу" і на взаємовигідне співробітництво в т.ч. і в газовій сфері. Не сталося.

Для чого погоджуватися на подальше затягування Росією удавки на шиї України?

Для чого гратися в піддавки, коли в України є стільки інструментів, щоб привести позицію Росії до почуття адекватності?

Росія весь час повчає Україну: „Не можна одночасно сидіти на двох стільцях." І вона права. Тому Україна має прислухатися до повчань Росії, злізти з російського стільця і викинути його на смітник історії.

Зараз ви читаєте новину «"Регіоналам" потрібно позбутися хвороби васала та припинити курс на Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі