четвер, 23 липня 2009 17:43

"Звання давати за кожні 20 збитих літаків"

"Помиляється той, хто ототожнює медаль "Золота Зірка", 70-річчя заснування якої збирається пишно відзначити Росія, зі званням Героя Радянського Союзу. Медаль є лише доповненням до звання", — пише у листі в редакцію член Спілки вірменських письменників, автор чотирьох книг, публіцист Ваган Карапетян, 58 років. Він чотири роки живе у Рівному, заснував у місті вірменську общину.

Письменник закликає істориків, працівників музеїв та наукових установ до героїв, нагороджених другою чи більше медалями "Золота Зірка", не застосовувати словосполучення "двічі герой", "тричі герой" тощо.

Звання Герой Радянського Союзу було запроваджене постановою ЦВК СРСР 16 квітня 1934 року. А указом Президії Верховної Ради СРСР "Про додаткові знаки для Героїв Радянського Союзу" з 1 серпня 1939 ввели особливий знак — медаль "Золота Зірка". Указ мав назву: "Про додаткові знаки для громадян, удостоєних вищого ступеня відзнаки — звання Герой Радянського Союзу". Льотчикам Михайлові Водоп"янову і Валерієві Чкалову, які отримали звання Героя Радянського Союзу у 1934 і 1936 роках відповідно, присвоїли звання та вручили лише ордени Леніна. Після 1939-го до звання почали додавати ще й медаль "Золота Зірка". В указі так і написано: "Присвоїти звання та вручити...".

— У радянській державі випускники вузів і технікумів теж отримували знаки, так звані ромбики і гробики. Але ніхто не додумався вручати їх замість дипломів, — резюмує Ваган Карапетян.

Під час Другої світової війни Йосип Сталін на одному із засідань у запалі вимовив: "За кожні 20 збитих літаків німецько-фашистських загарбників нашим соколам давати Героя Радянського Союзу".

— Добре, що він не сказав за кожних 20 учнів-медалістів присвоювати вчителеві звання заслуженого, — каже Карапетян. — Все було б добре, але льотчик-винищувач Олександр Покришкін взяв і зіпсував картину: за 1943 рік збив понад 40 літаків супротивника. Зрозуміло, за перші 20 він отримав звання Героя Радянського Союзу. А як бути далі? Адже звання, керуючись здоровим глуздом, двічі не присуджують.

Але Сталін сказав "за кожні 20", тож Покришкін отримує другу "Золоту Зірку".

Утім, "батько всіх народів" отримав звання лише раз. Розумів, що нелегітимно це.

Сталін отримав звання лише раз

— А тепер подивімося, як це здійснювалося на практиці, — каже письменник. — Як у відділі нагород і заохочень Верховної Ради СРСР виходили зі становища. У першому випадку оприлюднили указ про присвоєння звання Героя Радянського Союзу, який звучав так: "Присвоїти звання Героя Радянського Союзу з врученням медалі "Золота Зірка" і "ордена Леніна". А у повторному випадку указ виходив у наступній редакції: "Про нагородження Героя Радянського Союзу другою медаллю "Золота Зірка" і орденом Леніна". Зверніть увагу, про присвоєння повторно звання Героя Радянського Союзу не йдеться. Ті, хто сумніваються, можуть звернутися до архівів. У першому випадку вручали медаль "Золота Зірка", а в другому нагороджували цієї ж медаллю, у чому різниця — незрозуміло.

В подальшому Герой цілком офіційно іменувався двічі Героєм Радянського Союзу, хоча в указі немає ні слова про присвоєння звання повторно.

Ваган Карапетян стверджує, що в СРСР не було жодного Героя, який отримав це звання більше як один раз. Він пропонує варіанти, як варто було б чинити:

— Насправді потрібно було лише заснувати нові звання Двічі Герой Радянського Союзу, Тричі Герой Радянського Союзу, а якщо завтра з"явився б герой, який був би гідний ще вищої честі, довелося б засновувати нове звання. А в Указі в цьому випадку треба було замінити лише першу літеру, приміром, у слові "двічі", на велику. І все виглядало б так: "Герою Радянського Союзу присвоїти звання Двічі Герой Радянського Союзу з врученням другої медалі "Золота Зірка" і ордена Леніна".

До кінця правління Михайла Горбачова вийшов указ, що забороняв присвоювати більш ніж одне звання Героя Радянського Союзу. Вирішили особливо не ламати голови, а розрубати "гордіїв вузол". Логічного вирішення з наступним юридичним оформленням не вийшло.

Ваган Карапетян

Зараз ви читаєте новину «"Звання давати за кожні 20 збитих літаків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі