понеділок, 11 січня 2021 07:51

Завдання на рік пишуть у перший тиждень

Автор: Володимир Мукан
 

— Більшість життя я пливла за течією. Зрозуміла це, коли почала складати план на рік, — говорить 38-річна Олена Войтюк із Києва.

Пише завдання на 12 місяців із 2017-го. Вказує бажання з прив'язкою до місяців, доходи, відпустки, відзначення свят.

— Три роки тому мій план провалився. Витримала два місяці й закинула. Багато пунктів обрала. Щодня мала щось робити. Хотіла батькам подарувати альбом із фото за останні п'ять років. За рік відібрала, а на решту не вистачало духу. Почала бігати зранку. Але настала негода, потім — застуда, далі не виходило. Проте зробила ремонт у квартирі, добре провела відпустку, — розповідає Олена Войтюк. — Зрозуміла — щоденне планування мені не підходить. Зручніше раз на два-три тижні аналізувати досягнення й промахи. І не варто фіксувати правильних речей — як пробіжка, що не приносять задоволення. Їх важко виконувати.

— Ніколи не дотримуюся плану повністю. Але якби не писав, результати були б значно гірші, — говорить 35-річний Віктор Коваль з міста Ірпінь Київської області. Він у перший тиждень січня пише завдання на рік для себе й сім'ї. Почав 2016-го, коли працював на фірмі з перепродажу машин.

— Шеф від усіх вимагав план на тиждень із розрахунками часу, фінансовими витратами, ризиками й альтернативними варіантами, — розповідає. — Мені це пішло на користь. Став більше встигати по роботі й краще заробляти. Вирішив використати це і для себе.

Запланував повезти сім'ю в Туреччину на відпочинок, змінити 18-річну машину на новішу, оплатити дружині курси англійської для її просування по роботі, віддати сина на секцію з футболу й сформувати депозит у 100 тисяч гривень. Тільки два задуми здійснив — записав сина на футбол і замінив машину. На англійську дружина не пішла через її графік роботи. На подорож не назбирали грошей.

У наступні роки ми розбили бажання на частини. І домовилися щодня за вечерею обговорювати стан справ. За два місяці навчилися планувати.

Та йти за графіком заважали неочікувані труднощі — то сусідів затопили, то холодильник зламався. Але це теж можна і треба було передбачити. Труба в санвузлі була зі старим хомутом, пропускала воду. А холодильник — 1998 року випуску, після трьох ремонтів.

Протягом 2019-го я запланував більше заробляти. Змінив дві роботи. Перекваліфікувався і вже дійшов до зар­плати у 2 тисячі доларів. 12 місяців — короткий відрізок. За цей час можна лише переналаштувати стиль життя. Його якість відчутно міняється за два-три роки.

Зараз ви читаєте новину «Завдання на рік пишуть у перший тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі