четвер, 10 липня 2008 19:05

В"ячеслав Олефіренко витягнув із води 5-річного Толю Ващенка

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  В’ячеслав Олефіренко (праворуч) із братами Анатолієм та Антоном Ващенками сидить на лавці біля їхнього будинку в селі Бирлівка Драбівського району на Черкащині. Меншого хлопця В’ячеслав витягнув із води 19 травня 2008 року
В’ячеслав Олефіренко (праворуч) із братами Анатолієм та Антоном Ващенками сидить на лавці біля їхнього будинку в селі Бирлівка Драбівського району на Черкащині. Меншого хлопця В’ячеслав витягнув із води 19 травня 2008 року

"Я нічого особенного не зробив, кожен поступив би так само", — каже 14-річний В"ячеслав Олефіренко у своїй хаті в селі Кантакузівка Драбівського району на Черкащині.

19 травня В"ячеслав пас череду разом із двома жінками зі свого села. О пів на восьму вечора гнали худобу додому, побачили, що в річці Чумгак тоне малюк. Ще один хлопчик сидів на березі мокрий і плакав.

— Мене тітка Валентина Тесленко позвала, сказала, щоби ліз у воду, — розповідає В"ячеслав. — Вона спочатку сама полізла, та її почало тягнуть на дно. Я скинув куртку, поплив, схватив малого за майку і дотяг до берега. Він же легкий.

— Ми з чоловіком удома були, коли Славік заходить весь мокрий, — згадує мати рятівника Ірина, 41 рік. — Уже хотіла кричать на нього, бо він тільки промокне — так зразу й боліє. А син каже: "Я — спасатель Малібу, хлопчика з води витягнув".

Поблизу села Бирлівка річка Чумгак утворює невеликий ставок. Берег біля дороги викладено плитами.

— Толік схотів ножки помочить. Бігав, посковзнувся і впав у воду, — розповідає 8-річний Антон Ващенко. з братом Анатолієм, 5 років, він їхав велосипедом із Бирлівки зустрічати батьків із Черкас. — Я Толі руку подавав і сам упав. Виліз, а його однесло од берега. Я злякався і почав плакать, бо ми не вміємо плавать.

Валентина Тесленко поклала Анатолія на В"ячеславову куртку. Почала зупиняти машини на дорозі. В авто їхала Світлана Кузьменко, яка працює фельдшером у Драбові. Вона викачала воду з легенів хлопця і викликала "швидку". Машина приїхала за годину.

Антоша так злякався, що знову заікаться почав

— Ми у Черкасах були, як на мобільний подзвонили з села. Попросили дать трубку чоловіку. Кажуть йому: "Витягли твого малого з води, мабуть, уже готовий". Як почула це, сознаніє потіряла, — розповідає мати братів 26-річна Наталя Ващенко. — Як приїхали, Толя лежав у Драбові у лікарні. В сознанії був, тільки спав.

Хлопчика виписали додому наступного дня. Іще кілька тижнів він лікувався антибіотиками, бо в легенях була вода.

Ващенки мешкають у селі Бирлівка. Наталя доглядає вдома дітей, 31-річний чоловік Сергій працює водієм-далекобійником. Анатолій ходить у місцевий дитсадок, Антон закінчив перший клас логопедичної школи у Черкасах.

— Толя вже забув про випадок, а Антоша так злякався, що знову заікаться почав. Він у нас поганенько говорить. Тільки почав був вибалакуватися, а це знову. Ми вже його й у лікарню возили, й до бабок одшіптувать — не помагає, — розповідає Наталя.

Рятівника свого сина — В"ячеслава — жінка вперше побачила через півтора місяця:

— Ми йому віддячили грішми, бо це ж дитина, подарком йому не вгодиш.

Скільки грошей дали хлопцю, не каже.

В"ячеслав Олефіренко закінчив восьмий клас місцевої школи. Має гарні оцінки, захоплюється футболом. Найбільше симпатизує бразильцю Рональдіньйо та Андрієві Шевченку.

— У нього всі стіни обклеєні цими футболістами, — показує кімнату сина Ірина. — Нікому не признається, що хоче стать футболістом, бо не вірить, що це можливо. Який у нас у селі може буть футбол? Учора два лейтенанти приїжджали з Міністерства надзвичайних ситуацій. Хочуть висунути сина на звання "Герой-рятівник року". Пропонували Славіку поступать у пожежне. Та він не хоче.

Ірина працює вчителем математики, 42-річний чоловік Віталій — охоронцем у Києві. Старший син Олексій, 18 років, навчається у столичному транспортному університеті.

— Славік мені на городі помагає, і воду носить із вигону, бо в нас у дворі колодязя немає, — хвалить сина Ірина.

В"ячеслав навчився плавати у шість років. Каже, уперше поплив саме там, де врятував Толіка:

— Мене знайомий заніс на глибину, сказав: "Пливи, а я буду біля тебе. Як будеш тонуть, поможу".

1994, 13 березня — В"ячеслав Олефіренко народився у селі Кантакузівка Драбівського р-ну на Черкащині
2000 — навчився плавати
2001 — вперше зіграв у футбол
2004 — батьки купили комп"ютер
2008, 19 травня — витягнув з води 5-річного Анатолія Ващенка

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Олефіренко витягнув із води 5-річного Толю Ващенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі