вівторок, 13 листопада 2018 06:31

Востаннє гуляв на вулиці півтора року тому

Автор: Фото надане Ігорем Безусом
  Ігор Безус сидить у лікарні. Щодня там приймає ліки та робить інгаляцію
Ігор Безус сидить у лікарні. Щодня там приймає ліки та робить інгаляцію

— У дитинстві постійно хворів, кашляв. Лікарі казали — бронхіальна астма або запалення. У п'ять років в "Охматдиті" поставили справжній діагноз. Захворювання — генетичне. Але ні в родині мами, ані в татовій нічого подібного не було. Можливо, хворів хтось із далеких родичів, — каже 21-річний Ігор Безус з Івано-Франківська. Має муковісцидоз із панкреатичною недостатністю. Не може жити без кисневого апарата. Без нього чоловікові бракує кисню, може знепритомніти.

Школярем раз-тричі на рік Ігор лежав у лікарні. В 11 класі почалося загострення.

— Лікарі сказали, що треба весь час дихати киснем і рухатися, — продовжує чоловік. — Благодійний фонд "Відкриті долоні" допоміг купити апарат, який працює від електрики. Тому змушений постійно бути вдома. А мені дуже хочеться рухатися, бо востаннє гуляв на свіжому повітрі півтора року тому.

Ігор мешкає з батьками у двох кімнатах гуртожитку зі спільною кухнею. Мати 54-річна Оксана Василівна доглядає за сином. Батько 58-річний Василь Васильович працює електрозварником.

— У нас немає ліфта. Живемо на п'ятому поверсі. Для мене це проблема. Спуститися, а потім піднятися, дихаючи легенями, нереально, — розповідає Ігор Безус. — Мій день починається з інгаляцій. Снідаю, роблю дихальні вправи. Треба відкашляти мокроти, які зібралися за ніч. В обід і ввечері — знову інгаляції. Постійно приймаю препарати. За кордоном є медикаменти, які призупиняють хворобу. В нас їх немає у продажу, бо надто дорогі. На рік таке лікування обходиться 250 тисяч доларів.

Коли треба поїхати в лікарню, викликаю реанімобіль з кисневими апаратами. Вони — балонові, вистачає ненадовго.

Ігорю потрібен портативний кисневий апарат за 134 тис. грн. Працює на акумуляторах. З ним можна вільно пересуватися.

— 2,5 року тому благодій­ний фонд дав мені такий у тимчасове користування, щоб я поїхав до сестри на весілля. Мар'яна старша за мене на шість років, — додає чоловік. — Я міг там веселитися з усіма. Час від часу вмикав апарат. Важив п'ять кілограмів, носити його було незручно, але це дрібниці.

Благодійний фонд знайшов мені апарат на 2,9 кілограма. Його неважко носити на плечі. Я зможу вільно їздити в поліклініку чи лікарню. Ходити до друзів, прогулюватися містом. Але поки що моє життя прикріплене до розетки, від якої працює кисневий апарат.

Переказати гроші Ігорю Безусу можна на рахунок:

Реквізити в ПАТ КБ "Приватбанк", столична філія:

Код ЄДРПОУ 38662944 МФО: 300711 р/р 26007052730058 (у гривнях)

Одержувач БФ "Відкриті долоні"

Призначення платежу: для Безуса Ігоря Васи­льовича

Зараз ви читаєте новину «Востаннє гуляв на вулиці півтора року тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі