пʼятниця, 16 травня 2008 16:25

Володимирові Етушу подарували пляшку кримського вина

Автор: фото: ІТАР-ТАРС
  Російський актор Володимир Етуш із третьою дружиною Оленою на доброчинному балу ”Легендам Росії присвячується” 13 грудня 2006 року
Російський актор Володимир Етуш із третьою дружиною Оленою на доброчинному балу ”Легендам Росії присвячується” 13 грудня 2006 року

Російському комедійному актору Володимирові Етушу 6 травня виповнилося 86 років. Хоча за паспортом йому 85.

— Батьки приписали один рік, — пояснює Володимир Абрамович. — Народився маленьким і худеньким. Мама хотіла, щоб до армії я зміцнів і пішов служити зрілим.

День народження Етуша святкували в московському Театрі ім. Вахтангова. Актор працює там із 1945 року. Замість офіціантів наїдки та напої розносили цигани, з піснями й танцями. На початку урочистостей вони зайшли до бенкетної зали з півлітровим бокалом червоного вина. Скандували: "Пий до дна!". Етуш випив.

Режисер Михайло Зельдін вручив іменинникові орден Дягілєва першого ступеня. Актриса Наталя Варлей подарувала пляшку кримського вина 1923 року. Російська компанія "Аерофлот" презентувала акторові квитки до будь-якої європейської столиці на вибір.

— Мене важко змусити кудись полетіти, — попередив ювіляр. — Ви спочатку літаки полагодьте.

Під кінець свята до зали ввезли великий торт у вигляді золотого ключика. Діти в костюмах янголів подарували Етушу по гвоздиці й допомогли задмухати 85 свічок.

Володимир Етуш закінчив московське Щукінське театральне училище. Вступив до нього на початку Другої світової війни. Студентів тоді не забирали на фронт. Але якось у Театрі ім. Вахтангова курс Етуша грав у постановці "Фельдмаршал Кутузов". Прийшло 13 глядачів — менше, ніж акторів у виставі. Після цього Етуш записався добровольцем на фронт. Воював у горах Кабарди та Осетії, звільняв від фашистів Ростов-на-Дону. 1944-го перебував в українському місті Токмак на Запоріжжі. Був помічником начальника штабу. Там актора поранило у праву ногу.

— Це навіть не бій був, — згадує він. — Я йшов до командира полку. Знав, що він обідає, хотів попросити щось собі. Ішов полем. Німці прострілювали його розривними кулями. Але я не звертав уваги — під суцільним вогнем уцілів, а тут — така дрібниця. І тут щось ударило у стегно.

Етуша комісували з ІІ групою інвалідності. Після шпиталю він повернувся до Москви.

Я тільки в РАЦСі дізнався її справжнє ім"я — Єва

У театрі та кіно Володимир Абрамович зіграв до ста ролей. У першій стрічці знявся у віці 30 років. Славу йому принесла роль товариша Саахова у комедії "Кавказька полонянка". Актора почали впізнавати на вулицях. Продавці на ринку часто дарували йому продукти. Етуш також зіграв Шпака в комедії "Іван Васильович змінює професію", інженера Брунса у "12 стільцях", підпільника Мартіні в "Оводі", Карабаса-Барабаса у "Пригодах Буратіно".

Етуш тричі одружувався. Уперше взяв шлюб із акторкою Нінель Мишковою. За чотири роки розлучилися.

— Нінель була неймовірною брехухою, — згадує він. — Я тільки в РАЦСі дізнався її справжнє ім"я — Єва. Але вона його ненавиділа, тому й обрала собі псевдонім "Нінель". Це слово "Ленін", якщо прочитати навпаки. Вона мене зрадила, пішла до одного московського композитора. Потім і його кинула.

В Етуша був роман із акторкою Театру ім. Вахтангова Оленою Ізайловою. Коли жінка попросила узаконити стосунки, покинув її. Він закрутив роман зі своєю студенткою Людмилою Чурсіною. Але і з нею розійшовся — закохався у викладачку англійської мови Ніну Крайнову. Якось вона пробралася до нього за лаштунки з букетом червоних троянд. За кілька місяців Етуш запропонував їй одружитися. Прожили разом 48 років. 2000-го Ніна померла. Вона народила акторові доньку Раїсу, 52 роки. Жінка працювала в московському Театрі сатири, вийшла заміж за американського нафтовика і виїхала за кордон. Має двох дітей.

Востаннє Володимир Етуш одружився сім років тому — з учителькою англійської мови Оленою Горбуновою. Вона молодша від актора на 42 роки.

— Якби не Олена, мене вже давно не було б на світі, — зізнається Етуш. — У мене цукровий діабет, а вона стежить за моєю дієтою. Купила мені бігову доріжку. Дозволяє курити по одній сигареті на день. Раніше я курив по дві пачки.

Етуші мають квартиру в Москві. Торік у липні поїхали відпочити в Геленджик. Грабіжники винесли з їхнього помешкання 135 тис. руб, 350 євро, $200, кредитні карти й коштовності. За два місяці хтось підкинув під двері помешкання частину вкраденого. У записці написав: "Не тримайте на нас зла".

— Я не захищаю злодіїв, але раз повернули прикраси, значить, у них прокинулася совість, — каже дружина Етуша.

Улітку Етуші живуть на дачі в Підмосков"ї. На роботу в Щукінське училище Володимир Абрамович їздить власним авто "мітцубісі". Попередню машину "тойоту" розбив два роки тому. Із переломом ключиці місяць пролежав у лікарні.

1923, 6 травня — Володимир Етуш народився в Москві
1944 — воював у місті Токмак на Запоріжжі, отримав поранення
із 1945 — грає у московському Театрі ім. Вахтангова; одружився з акторкою Нінель Мишковою, за чотири роки розлучилися
1952 — одружився із викладачкою англійської мови Ніною Крайновою. Вона померла 2000-го.
1953 — перша роль у кіно — у фільмі "Адмірал Ушаков"
1956 — народилася донька Раїса
1984 — отримав звання народного артиста СРСР
1987 — очолив Щукінське театральне училище
2003 — одружився з викладачкою англійської мови Оленою Горбуновою

Зараз ви читаєте новину «Володимирові Етушу подарували пляшку кримського вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі