вівторок, 01 березня 2011 02:45

Володимир Васильовка 40 років кладе печі

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  Пічник уманець Володимир Васильовка каже, що з 2000-го мало хто робив у хатах печі та груби. Останнім часом його ремесло знову стало затребуваним
Пічник уманець Володимир Васильовка каже, що з 2000-го мало хто робив у хатах печі та груби. Останнім часом його ремесло знову стало затребуваним

63-річний Володимир Васильовка з міста Умань на Черкащині 40 років мурує та кладе печі, груби, лежанки.

— Я сначала дядькові печі помагав класти, — розказує. — Він був мастєр на всі руки. Сестра строїтися почала. Перебралися в ту коробку з маленькою дитиною. Осінь холодна, а в хаті — ні печі, ні груби. Вона дядька попросила, шоб поміг. Но він гоноровитий був — отказав. Бо в сестри грошей не було.

Володимир Олексійович змурував піч сам:

— Скіки там тих дєлов! — сміється.

Печі та груби клав до середини 1980-х.

— Потім спрос на моє рємєсло почав падати, — каже. — Рідко хто грубу робив. Людям власть сказала: прокладем газ у кожне житло.

До 1990-х почали зводити будинки з газовим опаленням.

— А з дев'яностих — то вже й будувалися де-не-де. Якшо й строїли — то хароші будинки, доми з камінами. Но мене класти приглашали рідко.

Згадує, як у середині 1990 років знайомий будував двоповерховий котедж. Шукав майстра, який зробив би два каміни — на першому та другому поверхах.

— Кажу йому: "Боря, зроблю, як собі, візьму копійки". А він отказує: "Нє, я вже з Києва найняв спеціаліста, дипломованого". Бачив я того спеціаліста — молоде, дурне. Зробив так, шо тяги вобще не було. Бо размєр димохода не прощитав. Борис прибігав до мене, просив поправити. Но я отказав. Крєпко обіжений був.

Володимир Васильовка говорить: думав, що печі віджили своє. Останні 10 років вирізає з дерева, підробляє підсобником.

— Десь років шість назад до мене знакомий прийшов. Попросив грубу прощитати. Шоб одна стіна була в комнату, а друга, з плитою — в кухню. Каже, я товар з Одеси вожу, а завтра й лягти бревном можу. То вже як би там не було, а до Білогрудовки долізу (Білогрудівський ліс поблизу Умані. — "ГПУ"). Наберу патиків, розтоплю грубу.

На початку цієї зими Володимир Олексійович бачився з Олександром.

— Хатища на п'ять комнат. Жінка з дитиною від нього пішла. Він цілий день вкалує, додому на ніч приходить. Всю хату не обігріває. Грубу розпалив, картошки на плиті наварив — і в єдину теплу комнату спати. Так що на груби знову з'являється попит. Бо газ  дорожчає. Люди страхуються, — розповідає. — Сьогодні є чим заплатити, а завтра нема. А груба — вона вічна.

Торік на замовлення змурував лежанку.

— Один із наших, мєсних чиновників, строївся. Дворєц із зимнім садом. А у времянку лежанку заказав. Кістки грітиме.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Васильовка 40 років кладе печі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі