вівторок, 16 серпня 2016 01:15

Володимир Овсійчук перестав упізнавати людей

— Торік у Володимира Антоновича почалися проблеми з пам'яттю. Перестав упізнавати людей, міг вийти з дому й поїхати не в той бік, — розповідає мистецтвознавець 60-річний Роман Яців про колегу Володимира Овсійчука, 91 рік.

Його поховали 28 липня на Личаківському кладовищі Львова. Овсійчук помер у лікарні. Два дні не дожив до 92-річчя.

— Торік у жовтні його поклали в лікарню, — каже Роман Яців. — Постійно провідували колеги і студенти. Дуже допомагав директор Інституту народознавства Степан Павлюк. Він на всі свята з лікарні забирав Овсійчука до себе додому. Родини Володимир Антонович не мав. Жив сам. Любив малювати, але ніколи цього не афішував.

Володимир Овсійчук 20-річним пішов на фронт. Після війни закінчив Ленінградську академію мистецтв та історичний факультет Львівського університету. В російському Ермітажі здобув диплом реставратора вищої кваліфікації. Працював у Львівській академії мистецтв. Був професором кафедри сакрального мистецтва. Отримав Шевченківську премію та орден князя Ярослава Мудрого. Відреставрував 600 малярських робіт.

— В Академії мистецтв Микола Антонович викладав кольорознавство, — продовжує Роман Яців. — Давав універсальні знання, бо прекрасно знав історію літератури, театру й музики. Студенти, які не хотіли вчитися, перездавали йому іспит по п'ять разів.

коротко

4 серпня в АТО від інсульту помер 49-річний Віктор Защик, вояк Української добровольчої армії. Народився в селі Межиріч острозького району на Рівненщині. Жив у місті Нетішин Хмельницької області. 2014-го відправився на фронт добровольцем. Пройшов Піски, Авдіївку, Широкине.

Відспівували бійця дев'ятеро священиків у Свято-Троїцькому Межиріцькому чоловічому монастирі, прихожанином якого він був. У Віктора залишилися дружина та двоє синів. Поховали в рідному селі Межиріч поряд із могилами батьків.

Радянська актриса 87-річна Зінаїда Шарко померла 4 серпня в Петербурзі. Її батько був пожежником, родом із України. Глядачам Шарко відома за фільмом Кіри Муратової "Довгі проводи". У ньому виконала головну роль. Першим чоловіком Зінаїди Шарко був режисер Ігор Владимиров. Коли сину Івану виповнилося 7 років, чоловік пішов із сім'ї до російської актриси Аліси Фрейндліх. Удруге Шарко вийшла заміж за актора Сергія Юрського. Згодом розвелася. У неї залишилися двоє онуків і правнук.

7 серпня в Ужгороді 57-річний водій "Жигулів" об'їжджав яму на дорозі та збив велосипедиста. Зупинив авто й кинувся до постраждалого. Викликав "швидку". Схопився за серце і впав на землю. Лікарі констатували смерть. Водія "Жигулів" не стало, бо перехвилювався, кажуть. Велосипедиста відвезли до лікарні. Його життю нічого не загрожує.

Від серцевої недостатності 6 серпня з життя пішов кларнетист Піт Фонтейн, 86 років. Жив у американському місті Новий Орлеан. Підлітком мріяв грати на барабанах. Але лікар наполіг на тому, аби Піт узявся за кларнет. Щоб він допоміг йому зміцнити слабкі легені.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Овсійчук перестав упізнавати людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі