четвер, 27 листопада 2008 19:30

Віталій Шелестов попросився на "Фаїну"

25 листопада сомалійські пірати зменшили суму викупу за моряків сухогрузу "Фаїна" до $3 млн. Перед цим вимагали $5 млн. На борту судна 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки та боєприпаси. Серед 20 членів екіпажу 17 українців, двоє росіян і латвієць.

Батьки Віталія Шелестова, 38-річного матроса "Фаїни", прибирають опале листя на подвір"ї свого будинку в місті Гайсин на Вінниччині.

— Не хочу говорити, бо ще ляпну лишнє, — виходить на доріжку 70-річна Ніна Філатівна. — Вдруг це переговорам із піратами зашкодить?

Погоджується показати фотографії сина, запрошує до хати. Дім розділена на дві половини. В одній живуть Ніна Філатівна із чоловіком 72-річним Анатолієм Івановичем. Іншу віддали Віталію.

— Я всі вирізки із газет збираю, — бере зі столу купку фотографій упереміш із газетами. — Оце розкладу ввечері кругом себе, поплачу і зберу назад. У газетах є фотографії його, як уже до піратів попали. Я його ледь упізнала — такий худющий. І борода заросла.  Я за них усіх молюся. Мені сказали молитви на 24 часа. То я два рази на день їх читаю. Молюся за всіх, бо ж мого сина одного не випустять.

Пірати захопили "Фаїну" 25 вересня.

— За тиждень до того Віталік подзвонив, сказав, що йдуть у відкрите море і зв"язку може два тижні не бути. Він нас так часто предупреждав, щоб не хвилюватися, — Ніна Філатівна важко зітхає. — Корабель захватили, а наступного дня мені вже із фірми позвонили. Я як про піратів почула, із серцем злягла. На фірму кожен день дзвонила. Казали, що пірати 20 мільйонів доларів викупу хочуть. Потім на вісім погодилися, а пізніше і на п"ять. Зараз і не дзвоню на фірму, бо вони тільки втішають. Кажуть, що переговори йдуть успішно, а толку нема. Те саме, що і по телевізору. Коли вже їх відпустять?

Жінка тягнеться до газети на столі. Показує телевізійну програму. У ній всі випуски новин підкреслені синьою пастою під лінійку.

Я його ледь упізнала — такий худющий

— Як получаємо програму, із чоловіком зразу підкреслюємо, щоб не пропустити нічого. Але тих два тижні по новостям нічого за корабель не казали. Тільки вчора було, що доставлені для них харчі й питна вода. Піратів показали. Такі чорні, як вугля. Кажуть, що піратам від 14 до 27 років. А вже такими ділами займаються!

Ніна Філатівна вмикає світло. Спалахує економна люмінесцентна лампа.

— Це Віталік нам поміг трохи всього додому докупити. І телевізор купив, по якому новини дивимося. Як у плавання став ходити, заробляв краще, ніж тут. Удома не було де робити. Сахарний завод стоїть, усе стоїть. Де гроші брати? Старший син Геннадій уже давно в плавання ходить. Він помічник капітана. Порадив і Віталіку піти. Два роки Віталік на Чорноморському флоті стажувався, а останні два роки вже плавав.

47-річний Геннадій Шелестов нині теж у плаванні. Через три дні після звістки про захоплення "Фаїни" поплив у Південну Америку.

— Така іронія долі: на флот служити Віталіка не взяли, відправили в пожарні війська під Москву, а він через багато років до моря прийшов. Геннадій хотів його в перше плавання із собою взяти, а власник корабля відмовився. Казав, що ніхто даже однофамільців на корабель не візьме, не те що родичів. Якісь у них там такі правила, — поправляє хустку на голові. — У Віталіка був вибір: йти на цей корабель чи на інший. Він не хотів у довгий рейс у Китай. Вибрав короткий — у Сірію партію машин відвезти. Жінка одного моряка, який із моїм Віталіком поплив, казала, що молила його в Сірії зійти із корабля. Але куди там зійдеш?

Ніна Філатівна крутить стос фотографій у руках.

— Віталік молодим оженився, у 21 рік. Пожили сім років та й розійшлися. Діток у них не було. Тепер він з одною дівчиною зустрічається з Кишиньова. Гарненька така. Може, якби одружився, то не плавав би. Як мама його просити буду, щоби не їхав більше нікуди. Але ж хіба то хлопчисько, якому підзатильника дасиш — і він більше так не буде робити?

Жінка виходить із хати. Бере під руку чоловіка.

— Син планував за ті гроші, що заробить, хату перекрити, — показує на дах Анатолій Іванович. — Та вже хай тим грошам, тільки б сам скоріш вернувся!

Зараз ви читаєте новину «Віталій Шелестов попросився на "Фаїну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі