середа, 30 січня 2013 00:00

Віскі заливають у бочки з-під портвейну

— Англійці називають віскі водою життя, — говорить 56-річний Вільям Спенсер із шотландського регіону Спейсайд. Його родина виготовляє і лагодить бочки для віскі. — Мені дружина забороняє вживати цей напій частіше ніж двічі на тиждень. Вважає, що через нього я маю проблеми з печінкою і надмірну вагу. Та я не згоден. Під час "сухого закону" в США віскі легально продавали в американських аптеках як ліки. Французи та англійці щомісяця купують більше віскі, ніж коньяку за рік.

Батько Вільяма 1973-го відкрив підприємство з виготовлення дубових бочок. На роботу беруть тільки родичів — братів, кузенів і зятів.

— Мій прадід 1947 року працював бондарем на заводі, який випускав 100 тисяч бочок на рік, — говорить Вільям. — Бути шотландцем і не долучитися до виробництва віскі — це гріх. За секунду наша країна експортує 40 пляшок напою. Його виготовляють із витриманого у дерев'яних бочках зернового спирту, який женуть із ячменю, жита, пшениці й кукурудзи. Мій прадід любив віскі з кокосовим і трояндовим ароматами. Таке витримують сім-десять років. Вірив, що завдяки йому дожив до 103 років. Літрову пляшку розтягував на місяць-півтора. Смакував у вихідні дні з льодом або содовою.

Віскі почали виготовляти 1405-го ірландські монахи. 1505 року монополію на виробництво отримали шотландські хірурги. Напій продавали в аптеках. Першими його почали підробляти фермери, використовували залишки зерна.

— Шотландське віскі, або скотч, дистилюють двічі та витримують не менше трьох років у дубових діжках. Вік відповідає часу між дистиляцією та розливом у пляшки. Віскі, яке пробуло у пляшці протягом багатьох років, може стати раритетом. Але воно нічим не краще за напій, виготовлений нещодавно і витриманий у діжці протягом такого самого терміну.

— Британці поділяють віскі на солодове і зернове. Перше переганяють із підсолодженого ячменю і дистилюють у посудині, що має форму цибулини. Зернове женуть з інших видів збіжжя за допомогою перегінного кубу Коффі. Я люблю віскі, яке витримували у бочці з-під портвейну. Але найароматніше — те, яке злили докупи з кількох бочок.

Спочатку спирт цілком прозорий і безбарвний. Колір та смак формуються під час бочкової витримки. Там напій темнішає, стає м'якший, отримує додатковий аромат. Кожен народ тепер має власні традиції виготовлення віскі. Японці дотримуються шотландських технологій, ірландці віддають перевагу потрійній дистиляції, канадці женуть спирт із кількох видів зерна, американці витримують тільки в обвуглених ізсередини бочках і люблять кукурудзяні сорти.

Виготовляють шість типів бочок від 45 до 500 л.

— Найпопулярніші серед виробників — іспанські з-під хересу. Наша фірма виготовляє з американського білого дуба. Добре, якщо перед віскі у бочці були бурбон, херес чи портвейн. Від цього залежить колір напою. Після бурбону матиме рожевий відтінок, завдяки хересу — бурштиновий.

Напій 10-річної витримки містить 60% алкоголю.

— Довше тримати віскі в бочці ризиковано, бо вона вбирає частину рідини. Ароматне віскі може перетворитися на спиртовий дубовий екстракт.

Бармен одного зі столичних ресторанів 34-річний Олексій Недільський радить пити віскі, дотримуючись правила п'ятьох "п": помилуватися, понюхати, посмакувати, проковтнути і перемішати з водою.

— Завдяки такій послідовності ви зможете оцінити колір, аромат і смак насиченого алкогольного напою, — говорить. — Віскі не терпить поспіху. Його не можна пити одним духом, як горілку. Смакуйте, як коньяк. Спочатку вдихніть аромат. Потім пригубіть і трохи потримайте у роті, щоб відчути його багатий смак. Пропустіть крізь зуби і навіть спробуйте пожувати. Якщо розвести водою, запах і смакові властивості розкриються повніше.

Темний колір не завжди свідчить про поважний вік напою. Дуже старе віскі може, навпаки, бути бліде. Витримане пахнутиме сушеним інжиром, матиме солодкі тони — від ванілі до шоколаду, може містити запах квітів і сіна, горіхів та вершкового масла, тирси й навіть цвілі. В елітного віскі тривалий післясмак. Його аромат відчутний у порожньому келиху кілька днів.

Американці люблять віскі з льодом. Але холодним його пити не можна. Справжні шотландці вживають тепле, гріючи його в руках. Коли лікуються, змішують із гарячим чаєм або водою.

Бармен подає віскі клієнтам у тюльпаноподібних келихах.

— У Шотландії п'ють зі спеціальних фірмових склянок "тумблер" — низьких, із широким і товстим дном. Порцію віскі називають дрем — напій ледь покриває денце келиха. Можна самому визначати розмір свого "дрема". "Гуд дрем" — це коли три пальці від денця.

Пляшка коштує 200 тисяч доларів

2010 року в Единбурзькому замку найдавніше на планеті віскі — у бочках його витримували 70 років — розлили у 54 каплеподібні пляшки. На етикетках написали: "Віскі преміум фруктовий. Має присмак воску і диму". Споживати напій рекомендують під кубинські сигари. Вартість кожної пляшки $15 тис., це 120 тис. грн.

— У Шотландії працює Міжнародна біржа віскі, — розповідає Вільям Спенсер. — Деякі пляшки там збувають за десятки тисяч доларів. На руки власникам видають сертифікат і паспорт віскі. Кажуть, інвестувати у напій тепер модно серед японців, китайців і росіян. Торік пляшку ірландського віскі XIX століття продали у Лондоні за 200 тисяч доларів.

 

Зараз ви читаєте новину «Віскі заливають у бочки з-під портвейну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі